Kayıt Tarihi: 28 Ağustos 2014 Perşembe 22:21
18 işçinin çıkışı verildi, işçiler yeniden eylemde
Ereğli'ye bağlı Kandilli beldesi Özel HEMA kömür işletmesinde işçi çıkarmasına karşı yeniden eylem başlatıldı. Eylemin işten çıkarılan ve yarın sabah ilişkileri kesilecek olan 18 işçinin yeniden işe alınması halinde son bulacağı belirtildi.

Ereğli'ye bağlı Kandilli beldesi HEMA Endüstri'ye ait özel kömür işletmesinde Haziran ayında başlayan ve yaklaşık 2 aydır süren işten çıkarma sürecinde bugün 18 işçinin iş akdi fesih edildi. Yarın itibari ile işlerini bırakmak zorunda kalacak maden işçilerine mesai arkadaşlarından destek geldi.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) ve HEMA Endüstri arasında yaşanan yeni damar sorununun aşılamaması üzerine ilgili şirket mevcut damarlarda kömür rezervlerinin bittiğinin ifade edilmesiyle işçi çıkaracağını açıklamıştı. Yaklaşık 2 aydan bu yana Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) başkanlığında başlatılan bir çok eylem, her iki kurumun konuyu yeniden değerlendireceği belirtilerek sonlandırılmıştı. Ancak bugün sabah itibari ile sözleşmeleri feshedilen işçilerin haklarını savunmak için madenciler tarafından yeniden eylem başlatıldı.

Sabah saatlerinde -300 koduna madenin güvenliğini almak için yaklaşık 20 işçi inerken, gündüz vardiyasında çalışan 250'ye yakın işçi ise ocağa girmedi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işten çıkarılan 18 işçinin tekrar işe alınıncaya kadar eylemin devam edeceğini söyledi.

Mutlu, "Yaklaşık 2,5 aydır süreç devam ediyor. İşçi arkadaşlarımız bu süre içerisinde huzursuz şekilde ocağa inip çalışıyor. Bu da iş güvenliğini tehlikeye sokuyor. Bugün sabah itibari ile 18 arkadaşımızın iş akitleri fesih ediliyor. Bugün son günleri. Kıdem tazminatları hesaplarına yatırılacak. Oysa biz günlerdir bu arkadaşlarımızın atılmaması için mücadele ediyoruz. Biz iş yeri temsilcisinden iyi niyet göstergesi olarak bu 18 arkadaşımızın işten atılmama şartıyla iş yerimizi yaşatmak için mücadelemizi beraber sergilemek istiyoruz. Artık bıçak kemiğe dayandı. Diğer işçi arkadaşlarımız arkadaşlarına destek vermek için madene inmeyerek bu eylemi başlattılar." dedi.

TTK ve HEMA yetkililerinin Ankara'da bir araya geldiklerini, şirketin konuyla ilgili rapor hazırlandığını kaydeden Mutlu, taleplerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bildireceklerini ve süreci beklediklerini ifade etti.

İşten çıkarılacak 18 kişilik listede olan 7 yıllık madenci 2 çocuk babası Zeki Turhan, işten çıkarıldığı için mağdur olduğunu çalışmaya devam etmek istediğini söyledi. Yine aynı listede olan 3 çocuk babası 10 yıllık madenci Yılmaz Sarıkan ise iş bulma konusunda büyük sorun yaşayacağını belirtti.

İşçiler kuyu başında toplanarak eyleme devam edeceklerini ifade etti.

 
Gösterim : 13409
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21672132, Bugün: 1837 kez ziyaret edilmiştir.