Kayıt Tarihi: 12 Eylül 2014 Cuma 18:33
Kömürlü santrale karşı limanda eylem yapan 3 Greenpeace üyesi gözaltında
Zonguldak’ın Kilimli ilçesi, Çatalağzı beldesinde Eren Enerji limanına girerek termik santrale karşı eylem yapan Greenpeace üyelerinden 3’ü gözaltına alındı.

Greenpeace Gemisi ile İstanbul’dan Zonguldak’a gelen yerli ve yabancı 21 Greenpeace eylemcisi, sabah 06.00 sıralarında Çatalağzı beldesindeki Eren Holding’e ait Eren Limanı’na Zodyak botlarla girdiler. Gemi ve yükleme vinçlerine kendilerini kilitleyerek Kömürü Durdurun afişi asan eylemciler, daha sonra limanın çeşitli noktalarındaki eylemini sürdürdü. Eren firmasının yükleme gemilerine Kömür Öldürür yazan eylemciler, firmaya ait romorkörler tarafından tazyikli suyla taciz edilerek limandan çıkarılmaya çalışıldı. Bu arada yükleme vincinde afiş asan eylemciye, Eren Enerji çalışanları, sopalarla müdahale etmeye çalıştı. Daha sonra Sahil Güvenlik ve polis ekiplerinin olay yerine gelmesiyle 3 eylemciyi gözaltına alarak Kilimli Polis Merkezi'ne götürdüğü öğrenildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NI GÖREVE ÇAĞIRDILAR

Kömürle çalışan termik santrallerin oluşturduğu kirlilik yüzünden Zonguldak’ta çevre ve insan sağlığının ciddi bir risk altında bulunduğunu kaydeden Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Zonguldak Çatalağzı’nda, kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesi insan sağlığını tehdit eden boyutlarda. Üstüne üstlük bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak’ın sorunu değil, bütün Türkiye’nin sorunu. Çünkü Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı’nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz." dedi.

Geçtiğimiz Mart ayında Çatalağzı’nda hava kirliliğine ilişkin yapılan 5 günlük ölçümün sonuçlarına göre; insan sağlığına zarar veren partikül madde (PM 2,5) ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği limitlerin 3 katı olduğu ortaya çıktı.

 
Gösterim : 2360
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21624160, Bugün: 2118 kez ziyaret edilmiştir.