Kayıt Tarihi: 10 Kasım 2014 Pazartesi 21:05
Alevi Kültür Dernekleri aşure etkinliği düzenledi
Kdz. Ereğli Alevi Kültür Dernekleri Şubesi tarafından geleneksel aşure günü etkinliği gerçekleştirildi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Ereğli Başkan Vekili Reşat Latif, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Ali Arıkan, Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şube Başkanı Dursun Ali Kansu, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bini aşkın Alevi vatandaş katıldı.

“28 ŞUBAT ZULÜMDÜ, BUGÜN DE ALEVİLERE ZULÜM VAR”

Alevi Bektaşi Dernekleri Genel Merkez Genel Sekreteri Ali Arıkan, aşure gününde yaptığı konuşmada, aşuredeki birlik beraberliğin tüm ülkede, tüm dünyada olmasını istediklerini söyledi. Arıkan, "Karadeniz Ereğli’de çok güzel şeyler yaptık, güzel bir cemevi yaptık. Bölgemiz, sınırlarımız çok zorluyor bizi. Bir türlü barış düzeni kurulamadı. Geçen hafta Ankara’da güzel bir sempozyumumuz vardı. Orada katılımcılardan biri, panelist Mehmet Bekaroğlu ’28 Şubat’ta çocuklarımızı camilerden topladılar, hakim çocuklara ‘orada top oynuyordunuz değil mi’ diye sordu. Evet dediler.’ O gün yapılan zulümdü, bugün de Alevi toplumuna zulüm yapılıyor. Diyanet temsilcileri geliyor, Kur'an kursu açtınız mı, caminiz var mı diye soruyor. Aleviler olarak kendilerinden bir teveccüh bekleriz diye düşünüyorum. Aleviler olarak ilkleri yapıyoruz, İstanbul’da bir organ bağışı kampanyası yapacağız. Bir organ bir can demektir. Mescid-i Aksa için cumhurbaşkanımız, ‘Kobani’den daha önemlidir’ dedi. Biz Aleviler olarak şunu söylüyoruz; dünyanın neresinde bir insana hakaret varsa, eziyet varsa, ölüm varsa orası bizim için çok önemlidir. CHP, Alevi raporu hazırladı. Çok şükür. Şimdi çıktı, biz bunu yıllardır söylüyorduk. Bakalım ne kadar takip edecekler. Dinde zorlama yoktur ama zorunlu din dersi var. Bu neyin nesi. Bunların kaldırılması lazım. Diyanet bütçesinin oransal olarak paylaştırılması lazım. Bunlar da yok. Tuttuğumuz oruçlar kabul olsun, hünkar hepimizin yardımcısı, Hızır hepimizin yoldaşı olsun." dedi.

“HAKSIZLIK OLAN HER YER KERBELA”

Alevi Kültür Dernekleri Ereğli Şubesi Başkanı Dursun Ali Kansu da Kerbela’nın iyi okunması, iyi anlaşılması gerektiğini belirterek, “Kerbela’yı yaşanmış bir olayın coğrafi bölgesi olarak düşünmemek lazım. Zalimin zulmünün olduğu, çoğunluğun azınlığı ezdiği, zenginin yoksulu sömürdüğü, güçlünün güçsüze eziyet ettiği, malı hamuduyla götürenlerin hayatı hiçe saydığı, etnik kökeninden dolayı hak ve hukuk ihlaline uğranması ve daha birçok haksızlığı sayabiliriz. Bunların hepsi Kerbela değil midir. Örnekleri de var. Maraş, Çorum, Gazi ve Sivas katliamları. Yakın tarihimizde Gezi olayları, Soma ve Karaman maden katliamı her biri Kerbela, her biri ders alınması gereken önemli olaylardır. Hiç zalimlerin anıldığını gördünüz mü? Ananlar da lanetler anmıştır. Hz. Hüseyin güçlüye boyun eğmemiştir, kaybedeceğini bilerek kellesini ortaya koymuştur. Bedenini kaybetmiş ama gerçekte kazanan ve kazandıran olmuştur. Çünkü doğru bildiği yerde yanlışa dur demenin, dik duruşun sembolü olmuştur. Bugün adından sevgi ve saygıyla söz edilmesi de bunun kanıtıdır.” şeklinde konuştu.

“AMACIMIZ GENÇLERİMİZİ KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTARALIM”

Amaçlarının, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak olduğunu belirten Başkan Kansu; kültür merkezleri ve derneklerde gençlerin yararlı ve güzel vakit geçirdiğinin altını çizdiği konuşmasına şöyle devam etti: "Gençlerimiz oralarda ders çalışır, sosyal etkinlikler yapar, semah döner, tiyatro oynar, resim çalışırlar. Bunlar dernek ve kültür merkezleri sayesinde olmaktadır. Son zamanda medya haberlerinin üçte birini kaplayan uyuşturucu, bonzai, tiner gibi kötü alışkanlıklara gençlerimiz feda ediliyor. Gençleri bu kötü alışkanlıklardan kurtarmanın yolu o çocukların boş zamanlarını bir şeyle doldurmakla geçer. Bu neyle olur, sporla olur, boş zamanlarını değerlendirmekle olur, sosyal sorumlulukla olur. Sizlerden rica ediyorum. Derneklere, kültür merkezlerine güç verelim. Çocuklarımızı sosyal ve kültürel ortamlara katalım. Her çalının dibine bir polis memuru dikemeyeceğimize göre, gençlerimizi korumanın yolu bu tür kültür merkezlerinden geçer. Bu konuda hepinizden destek bekliyoruz."

Etkinlikte, protokol konuşmalarının ardından Alevi kültürüne ait deyişler ve mersiyeler bağlama eşliğinde seslendirildi. Aşure duasının ardından aşure dağıtımı gerçekleştirilen etkinlikte, Ereğli Cem ve Kültür Evi’nde eğitim gören Alevi gençler semah gösterisi yaptı. Etkinlik kapsamında ayrıca Alevi Kültür Derneği Şubesi ve Kızılay işbirliğiyle kan bağışı kampanyası düzenlendi.

 
Gösterim : 1983
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21646517, Bugün: 1843 kez ziyaret edilmiştir.