Zonguldak Baro Başkanı İ. Kerem Ertem, 14 Aralık özgür medyaya polis baskını operasyonunda makul şüphe ve avukatların kısıtlanmasının ileriye dönük sürekli mağduriyetler doğuracağını söyledi. Baro Başkanı Ertem, "Savcıların kapısına 'avukatlar giremez' yazalım, sıkıntıyı halledelim" dedi.
14 Aralık operasyonunun ardından yaşanan gelişmeler ve avukatların kısıtlanmasına tepki gösteren Baro Başkanı Ertem, soruşturmalarda avukatların etkisinin kısıtlanmasının yargılama sürecindeki tarafların kısıtlanması anlamına geleceğini belirterek, bunun soruşturmaların sağlıklı yürümesine engel olacağını ifade etti. Avukatların soruşturma ve yargılama süreçlerin yargının asli unsuru olduğunu hatırlatan Ertem, "Avukatların soruşturma ve yargılama süreçlerinde yargının asli unsuru olması gerektiğinden yola çıkılarak bu doğrultuda yetkilerinin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Soruşturma dosyalarına tarafların beyanları, talepleri ve avukatın katkısına açık bir şekilde yürütülmesi esastır. Belli bazı incelemeler açısından dosyanın gizliliği, hukuk içerisinde olmalıdır. Ancak soruşturmaların belli suçlar için belge alma ve incelemeye tamamen kapatılması hukuki sayılamaz. Biz bu konudaki hassasiyetlerimizi her toplantıda dile getirmiştik." dedi.
'SAVCILIK KAPISINA AVUKAT GİREMEZ YAZALIM' OLSUN BİTSİN DİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Baro Başkanı Ertem, 18 Ekim'de yaptıkları kongrede avukatların kısıtlanacağı iddialarına tepki göstermiş ve "Biz diyoruz ki ’savcılık kapısına avukat giremez’ yazalım, sıkıntıyı halledelim." ifadesini kullanmıştı.
Konuyla ilgili tepkisini yineleyen Ertem, şunları söyledi: "Son zamanlarda ’kuvvetli şüphe’ yerine ’makul şüphe’ kavramının getirildiğini üzüntüyle görüyoruz. Gerekçesini tartışmakla beraber kuvvetli şüphe kavramının yargısal bir değerlendirmeye, makul şüphe kavramının ise idari bir değerlendirmeye tabi olacağı açıktır. Bu bakımdan getirilmek istenen bu düzenlemeyle özgürlük alanlarını kısıtlamak, bireysel hak ve özgürlükleri ile sorumluluklar ve kamu güvenliği yaklaşımıyla beraber bir denge kurulamayacağını üzüntüyle müşahede etmekteyiz. Bir torbadan avukata savcılık aşamasında dosyayı inceleme kolaylığı çıkmakta; birkaç ay sonra bir başka paketten avukatlık soruşturma dosyalarının hakimin izniyle yapılabilecek hale getirilmektedir. Biz diyoruz ki ’savcılık kapısına avukat giremez’ yazalım, sıkıntıyı halledelim. Bu düzenlemeden geri adım atılmasını umuyoruz, istiyoruz, bekliyoruz, ısrarcıyız. Avukatsız yargı mümkün olmaz."