Ereğli'de 100 amatör bağlamacı, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılı anısına yurt dışı ve yurt içinde, suyun altında, havada, karada olmak üzere Çanakkale klibi çekti. Klipte 7'den 70'e her yaştan ve her meslek grubundan amatör bağlamacı yer aldı.
Sazdan Adam Grubu, geçtiğimiz yıl ölümünün 5. yıl dönümünde kendisini anmak ve hatırasını yaşatmak için Michael Jackson'ın Türkçesi 'onlar bizi umursamaz olan', 'They don’t care about us' isimli şarkısına 46 bağlama, darbuka, keman ve kemençe eşliğinde başta Ereğli olmak üzere İstanbul'da klip çekmişti. Aynı ekip bu sefer Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla 100 amatör bağlamacı ile Ereğli, Çanakkale, Bolu, Muğla başta olmak üzere Rusya, Çin, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri'nde suyun altında, havada karada olmak üzere 100. yıl klibi hazırladı. Kemençe, darbuka gibi enstrümanlara da yer verilen klip için yaklaşık 10 aylık bir çalışma yapıldı.
"O YAŞANAN ZOR GÜNLERİ UNUTMAMAMIZ GEREKİYOR, AMAÇ BUNU HATIRLATMAKTI"
'Sazdan Adam Grubu' kurucusu Mehmet Ali Ürkmez, klibi hazırlamalarındaki amaçlarının yaşanan o zor günleri hatırlatmak olduğunu söyledi. Ürkmez, "Geçtiğimiz yıl Michael Jackson'ın ölüm yıl dönümünde yaptığımız klip izlenme rekorları kırmıştı. Bugün de Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı. Şehitlerimizi anmak ve hatıralarını yaşatmak amacıyla deyim yerindeyse farkındalık yaratmak amacıyla 100 bağlamacı bir araya geldik. Yüzüncü yılda bir etkinlik yapalım istedik. Havada, karada, denizde ve yurt dışında çeşitli yerlerde bir klip çalışmamız oldu. Eğer birilerine 'Bugün ne oldu diye' hatırlatabiliyorsak, dikkat çekebiliyorsak bu konuya ne mutlu bize. Merhum Mehmet Akif Ersoy'un bir sözü var. 'Rabb'im Bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' diye. O yaşanan zor günleri unutmamamız gerekiyor. Amaç bunu hatırlatmaktı." ifadelerini kullandı.
AMATÖR BAĞLAMACILAR İLE 7'DEN 70'E HER MESLEK GRUBU YER ALDI
Çekimleri yurt geneli ve yurt dışında yapılan klipte 7'den 70'e her yaş ve meslek grubuna yer verildiğini kaydeden Ürkmez, çekimler sırasında hiç yardım almadıklarını kaydetti. Ürkmez, çekim aşamalarını şöyle anlattı: "Hollanda, Çin, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli ülkelerde çektik. Yurt içinde de Kapadokya, Yedigöller gibi çeşitli yerlerde çalışmalar yaptık. Ekipteki arkadaşların hepsi benim öğrencilerim. Çalma olarak amatör ancak yürek olarak hepsi profesyoneller. Bu projeye hepimiz birlikte baş koyduk. Amacımız farkındalık yaratmaktı. Başardığımızı da düşünüyorum. Hepsi değişik meslek ve yaş gruplarından 7 yaşında çocuk da var, 70 yaşında teyze de var. O kemençe ve bağlama çalanlar, onlar da bizim grubumuzun elemanları. Çekimlerde suyun altına girenler olsun hiç profesyonel yardım almadan elimizden geldiğince amatör ruhla birlikte bu çalışmayı yaptık. Bugün 100 yıl önce Çanakkale'de ne oldu diye düşündürebildiysek amacımıza ulaşmışızdır. Bu da bizi mutlu eder."
KLİP KISITLI İMKANLARA RAĞMEN YAPILDI
Çekimleri yaklaşık 10 ay süren klibin kısıtlı imkanlarla hazırlandığını kaydeden Ürkmez, "Çekimleri yine grubumuz içindeki arkadaşlar amatör olarak, kısıtlı imkanlarla, elimizden geldiğince, dediğim gibi profesyonel yardım almadan yaptık. Ekipte madencilerimize de yer verdik. Emekçiler, çünkü Ereğli emeğin başkenti. Çelik ve maden sektörü. Pek çok Demir Çelik işçisi de var ekibimizin içinde. 7'den 70'e her meslek grubunu barındıran bir ekip. Ereğli Belediyesi'ne de verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Sazdan Adam ekibi olarak Ereğli'den Türkiye'ye sevgi ve selamlarımızı yolluyoruz." şeklinde konuştu.