Karadeniz Ereğli Elmatepe Mahallesi'nde yaşanan heyelan, iki katlı ve 4 daireli binanın boşaltılmasına neden oldu. Kendi evlerinden çıkarak kiralık evlerde yaşamaya başlayan evsahipleri yıkılmak üzere olan evleri için yetkililerden yardım istediklerini söyledi.
Karadeniz EEreğli' ye bağlı Elmatepe Mahallesi Demir Çelik Bayırı Sokak Numara 29' da oturan 4 aile heyelan nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Evleri heyelan yüzünden yan yatmaya başlayan ve büyük çatlaklar oluşan aileler çareyi evlerinden taşınmakta bulmuş. Son iki sene içerisinde heyelanın oldukça fazla olduğunu belirten ev sahipleri güçlendirme yapmalarına rağmen kaymayı engelleyemediklerini belirtti.
Jeoloji Mühendislerini çağırarak evlerinin durumu hakkında bilgi alan ev sahiplerini, son çareyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zonguldak İl Müdürlüğü ekiplerini evlerine çağırmakta buldu. Eve gelerek inceleme yapan ekipler, evde ciddi anlamda çatlaklar olduğunu ve durumu Zonguldak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne aktaracaklarını söyledikten sonra binadan ayrıldı. Binaların alt kısmında bulunan istinat duvarlarının da göçtüğü gözlenirken, AFAD Ekiplerinin mahalleye gelerek inceleme yapmasının bekleneceği kaydedildi.
‘Evimizin Yapılması İçin Yardım İstiyoruz’
Ev Sahibi Nejla DELİN (68) 40 senedir oturdukları evlerinden heyelan yüzünden çıkmak zorunda kaldıklaırnı söyledi. Evi ne yaptırmak ne de yıktırmak için durumlarının olmadığını kaydeden DELİN, ‘Bir sene önceden bu yana kayma var. Günden güne çatlıyor. Bizim başvurmadığımız hiç bir yer kalmadı. Ama bize hiç kimse sahip çıkmıyor. Biz kendi gücümüzle evi yaptıramıyoruz. Yıkılcak evi biel yıktıramıyoruz. Maddi durumumuz yok. Ben bir Bağ-Kur emeklisiyim. Üç tane Üniversite talebesi okutuyorum. Oğlumun işi yoktu. Emekli edeli 1 ay oldu. O çocuklarını okutabilmek için İzmir'de duruyor. Biz bir gelin bir kaynana duruyoruz. Ben hem Devletten hem de herkesten yardım bekliyorum.’ dedi.
‘Evi Boşaltarak Önlem Aldık’
Aynı binada yaşayan Adnan Yıldız (46) geçen sene de duvarlar da çatlaklar olduğunu ancak bu sene çatlakların daha tehlikeli boyutlara çıktığını söyledi. Evi boşaltarak önlem alma yoluna gittiklerini ifade eden YILDIZ, evin yıkılması durumunda can ve maddi kayıpların yaşanabileceğine dikkat çekti. YILDIZ konuşmasında ‘ Ben buraya Düzce depreminden sonra geldim. Evin içerisinde çok ince çatlıklar vardı. Tabi olayı anlayamadık. Güçlendirme yoluna gittik. Evin altına su gitmesin diye beton döktük. Daha sonra buraya mühendis getirdik. Gelen mühendis kaymanın sadece bizim evden kaynaklanmadığını, yan taraftaki komşunun duvarının kayması bizim evin alt tarafında ki komşunun evinin bahçesinde ki kaymanın bizim bu bölgeye has bir kaymanın olduğunu belirtti. Bunun üzerine biz eve herhangi bir güçlendirme yapamayacağımızı anladık. Bize 'Güçlendirme yapsanız bile toprağın kaymasından dolayı evin kaymaya devam edeceği ve evin çevreye risk olacağı' söylendi. Bizde bununla ilgili evi boşaltarak önlem almaya çalıştık’dedi
‘Evi Ekipler İnceledi’
Onlarla da evin güçlendirilemeyeceğini, yine komşularımızdan kaynaklanan kaymanın bizim evde ki kaymayı tetiklediğini evimizin altında ki toprağın yumuşadığı orada yaşanan kaymanın bizim evi daha çok risk ettiği söylediler. Onlar da Zonguldka İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne yönlendireceklerini söylediler ve gittiler. Çünkü biz bakanlığa geçen sene de başvurduk. Geldiler. Lokal bazda Jeoloji Mühendisi de geldi. O zaman bu kadar risk teşkil edecek çatlaklar yoktu. Ama buna rağmen evin durumunun tehlikeli olduğunu rapor ettiler." dedi.
Mahalle halkı da durumdan rahatsız olduğunu belirtirken, AFAD ekiplerinin bir an önce mahallelerine gelerek gerekli incelemeleri yapmaları istendi