Zonguldak Dershaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Vecdi Ilgın, "Bankalara açılan dava sayısı milyonun üzerindedir, bu bir kapatma nedeni ise aynı mantıkla derhal bankalar da kapatılmalıdır. Ve şu sorulara cevap aranmalıdır: Devlet hastaneleri varken, varlıklı kesimin daha çok hizmet eden özel hastanelere ne gerek vardır, devlet okulu varken özel okula ne gerek vardır? Daha da önemlisi evde yemek pişerken dışarıda lokantalara ne gerek vardır?" dedi
Zonguldak Dershaneler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası’nda basın açıklaması düzenledi. 9 dershane işletmecisi ve yöneticisinin katıldığı toplantıda, hükümetin kapatma adımı sert bir dille eleştirildi. Zonguldak Dershaneler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Vecdi Ilgın, merkezi sınavlarda dar gelirli ailelerin çocukları lehine hizmet gösteren dershanelerden rahatsızlık duyulmasına anlam veremediklerini söyledi.
Yıllardır dershanelerin siyaset kurumunun bir sömürü aracı olarak kullanıldığını belirten Ilgın, "Merkezi sınav sisteminin doğuşuyla birlikte bu meslekler diğer toplum kesimlerine de açık bir hal almış, bu durum ise bu kesimin ihtiyacını karşılayacak dershanecilik sistemine olan talebi artırmıştır. Bu kurumlar, örgün eğitim sisteminde mezun olmuş, ancak üniversiteye gidemeyen gençleri, eksik eğitimlerini tamamlamak suretiyle kahve köşelerinden veya karanlık güç odaklarının elinde oyuncak olmaktan kurtarmıştır." şeklinde konuştu.
"KAPATMA GEREKÇESİ MANTIKLI DEĞİL"
Zonguldak’ta 2 özel okul tam kapasite ile çalışamazken, okul kriterlerini tam olarak karşılayamayan 10 dershanenin daha okul olmasının mantıkla bağdaştıramadıklarını kaydetti. Ilgın, şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanımız bir açıklamasında dershanelerden halkın rahatsızlığını dile getirmiş, dershanelerle ilgili 45 bin davadan bahsetmiştir. Bu davaların çoğu alacak verecek davasıdır. Bunun kapatma nedeni olarak sunulmaktadır. Bankalara açılan dava sayısı milyonun üzerindedir, bu bir kapatma nedeni ise aynı mantıkla derhal bankalar da kapatılmalıdır. Ve şu sorulara cevap aranmalıdır: Devlet hastaneleri varken, varlıklı kesimin daha çok hizmet eden özel hastanelere ne gerek vardır, devlet okulu varken özel okula ne gerek vardır? Daha da önemlisi evde yemek pişerken dışarıda lokantalara ne gerek vardır? Bir eleştiri konusu da dershaneler eğitime katkı yapmıyor, sıralamayı değiştiriyor. Evet, doğrudur, sıralamayı dar gelirli aileler lehine değiştirmekteyiz. Bundan kim niye rahatsızdır, halkımızın rahatsız olmadığı bu kurumlara gösterdiği teveccühten anlaşılmaktadır.”
"HUKUK YOLUYLA DİRENECEĞİZ"
Yetkilileri kapatma söylemini telaffuz etmemeye davet eden Ilgın, “Tüm eğitim bileşenleriyle birlikte Türk eğitim sistemini daha ileriye nasıl taşıyacağımızın mücadelesini vermeye çağırıyoruz. Dershanelerimiz eğitim birikimi ve deneyimiyle bu sürece destek vermekten onur duyacaktır. Ama 3. sınıf demokrasilerde görülebilecek dayatmalara da hukuk yoluyla direnecek ve haklarını arayacaklardır.” diye konuştu.
ZONGULDAK’TA 10 BİN ÖĞRENCİ, 600 ÇALIŞAN MAĞDUR OLACAK
Gazetecilerin sorusunu cevaplandıran Ilgın, dershaneler kapatılırsa Zonguldak genelinde 10 bine yakın öğrencinin bu işten mağdur olacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "600’e yakın personel bundan mağdur olacaktır. Bunu sadece personel bazında düşünmemek lazım. İlimizde Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Erdemir gibi kurumların dışında 600 kişinin istihdamını sağlayan bir sektör düşünemiyorum. Biz eğitimciyiz, hukuka bağlıyız. Biz hukuksal çerçevelerde hakkımızı arayacağız. Aynı zamanda kurumlarımızda çalışan insanların hak ve hukuklarının korunmasını gözetmek gibi görevlerimiz de var. Bu konuda çalışanlarımız bizden ne isterse yerine getireceğiz."