Alaplı'da fındıkkabukları ile topraksız alanda yetiştirilen Osmanlı çilekleri ilk meyvelerini verdi. Yağmur olukları içerisinde üretilen çileklerin bölgede ilk kez uygulandığı bildirildi. Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma derneği muhasip üyesi Şaban Çetinkaya serada yetişen çileklerle ilgili inceleme yaptı.
Yaklaşık 7 ay önce topraksız alanda çilek üretimine başlayan çiftçi Yıldır Ulukaya, yaptığı yen, uygulamada ilk meyvelerini aldı. Batı Karadeniz bölgesinde ilk kez böyle bir uygulama yapıldığını kaydeden Ulukaya, fındıkkabuğundan çilek üretimini, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle gerçekleştirdiklerini söyledi. Yağmur olukları içinde Osmanlı çileği yetiştiriciliği yaptıklarını ifade eden Ulukaya, “Yaklaşık 100 metrekare alan üzerine kurduğumuz seramızda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle fındıkkabuğunu toprak olarak kullanarak sulu Osmanlı çileği üretimi yapmaya başladık. Bu uygulama Türkiye’de ilk defa yapılmaktadır. Batı Karadeniz Bölgesinde ise ilk defa topraksız sulu Osmanlı çileği yetiştiriciliği yapılmaya başlandı” dedi.
Üretime 450 fide ile başladıklarını anlatan Ulukaya “Topraksız tarım sistemi ile ilgili bilgi veren Ulukaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sistem çatı oluklarının içinde suların dolaşması ile çalışıyor. Sistem 7/24 çalışıyor. Çünkü bitkinin ne zaman besleneceğini biz tam bilemiyoruz ama sistemi çalıştırarak bitkinin her zaman istediği an beslenmesini sağlıyoruz. Bu bitkinin büyümesini sağlıyor. Çatı oluklarında dolaşan suda toprakta olan mineraller var. Kesinlikle hormon yok sadece ve son derece organik toprağın içerisinde olan mineraller var. Osmanlı çileğinin ihtiyacı olan mineraller var. Yani sadece çileğin ihtiyacı olan mineraller var. Başka bir bitkiye asla fayda sağlamaz. Ayrıca burada bir ilki gerçekleştirdik. Topraksız tarımda kök boğazının tutulabilmesi için perlit kullanılıyor, kokopit kullanılıyor, domates sektöründe ise cam yünü kullanılıyor. Biz ise Osmanlı çileğinde öğütülmüş fındık kabuğu kullanıyoruz. Fındık kabuğu yöremize ait bir ürün, öğütülmüş fındık kabuğunu kök boğumunu koruması adına bitkiye yerleştirdik. Bununla ilgili denememiz oldu, sıkıntı görmedik. İnşallah topraksız tarım yapan diğer işletmelerde fındık kabuğuna yönelir. Yurt dışı menşeli ürünleri tercih etmezler Plastik bardakların içine fındık kabuğu doldurduk. Ardından Osmanlı çileği fidelerini diktik. Sonra seramızın içinde kurduğumuz yağmur oluklarının içerisine yerleştirdik. Bu oluklardan su geçiyor. Sulu topraksız tarımla çilek üretimini yapacağız. Osman çileğinde yılda 3 kez dik köklerinin kazılması gerekiyor. Toprakta olduğu zaman bu, sıkıntı oluşturuyor. Bu sistemde böyle bir şey olmadığı için artı bir özelik sağlıyor. Sürekli akan Sudan çilek kökleri istediği verimi alabiliyor. Eğer istediğimiz ürünü alırsak seramızı büyütmeyi ve yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi.
Zonguldak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ise topraksız çilek üretiminin yaygınlaşması için desteğe hazır olduklarını anlattı. Serada inceleme de bulunan Çelik “Bunu yaygınlaştırırsak materyal açısından sıkıntı çekmemiş oluruz. Gıda sektörü çok geniş yelpazeye sahip, tarladan sofraya bütün aşamalarda kontrolümüzden geçiyor. Seralarda yetişen ürünlerin denetimlerini daha kolay yapabiliyoruz. Osmanlı çileğinin yetiştirilmesinde her türlü desteğe hazırız" dedi.