Ereğli'de 17 yıldır tahta tezgahlarda dokunan elpek bezi evleri süslüyor.
Ereğli'de 1997 yılında Kandilli beldesinde tahta tezgahlarla kurulan Elpek bezi dokuma atölyesi, 17 yıldır Ereğli başta olmak Türkiye genelinde de oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. Hediyelik eşya alımının başında gelen elpek bezinin dokumacılığının arttırılması konusunda girişimler devam ederken elpek bezi atölyesinin sahibi Nilgün Efes, "Bunun yaygınlaştırılması konusunda çok istekliyiz. Yaygınlaştırabilmek adına evlere tezgâh yaptırabilmek adına neler yapabiliriz ne gibi projelere ön ayak olabiliriz gibi konularda araştırıyoruz şu günlerde. Belki önümüzdeki aylarda ilginç aşamalara gelmiş olabiliriz." dedi.
İl genelinde Devrek bastonu ve elpek bezinin hediyelik eşya konusunda ön plana çıktığını ifade eden Nilgün Efes, bugüne kadar Japonya ile ihracat yaptıklarını, onun dışında ise dünyanın dört bir ülkesinden gelen misafirlerin elpek bezini alarak sevdiklerine hediye olarak götürdüklerini söyledi.
YÜZLERCE SANATÇIYA ELPEK BEZİ HEDİYE EDİLDİ
Ereğli'de düzenlenen Uluslararası Sevgi Barış Dostluk festivallerine katılan bir çok sanatçıya da elpek bezinden üretilen şal ve atkıların hediye edildiğini söyleyen Efes, "Ereğli'deki 20 yıllık festival süresince ne kadar sanatçı geldiyse hemen hemen hepsinde 17 yıldan beri biz var olduğumuza göre bir 15 seneden beri diyebiliriz. Son 15 senedir Ereğli’ye gelen bütün sanatçılarda elpek bezi var. Birkaç kere gelen sanatçılarımız Tarkan, Sibel Can, Volkan Konak, Edip Akbayram, Hülya Avşar. Türkiye’de ne kadar sanatçı varsa hemen hemen hepsi geldi Ereğli’ye. Hepsinde de şalımız var. Talep gayet güzel. Hediyelik ve turistik ürün anlamında elpek bezi hem Ereğli'nin hem Zonguldak’ın bir boşluğuna hitap ediyor." diye konuştu.
Hediyelik eşya konusunda Devrek'te bastonun Ereğli'de ise elpek bezinin ön planda olduğunu kaydeden Nilgün Efes, "Resmi anlamda Japonya’ya ihracat olarak gönderdik. Ama onun dışında münferiden hediyelik olarak İngiltere’ye, Amerika’ya, Fransa’ya, Japonya’ya, Yeni Zelenda’ya, Avustralya’ya her yere gitti. Dünyanın dört bir tarafına hediyelik olarak gitti. Dediğim gibi ihracat anlamında bir tek Japonya’ya gönderdik." şeklinde konuştu.