Kayıt Tarihi: 12 Eylül 2014 Cuma 19:01
Torba Yasa maden ocaklarına kilit vurdurdu…
Zonguldak maden havzasında rödovans (saha kiralama) yöntemiyle taşkömürü üretimi yapan 22 saha işletmecisi, Torba Yasası’nda yer alan ağır yükümlülükler nedeniyle ocaklarına kilit vurduklarını duyurdu. Özel maden işletmecileri adına konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Salih Demir, "Yeni yasa bizim için çok ağır şartlar içeriyor. Ortalama yüzde 50 oranında maliyetlerimiz artacak. Bizler bir hafta boyunca ocakları kapatmış bulunuyoruz. Bu durum düzelmezse işçileri çıkarmak zorunda kalacağız." dedi.

Demir, "Madem üretim ve istihdam deniyor, o zaman devlet(TTK) kömürün 1 kalorisini kaç liraya mal ediyorsa, yarı fiyatına bizden satın alsın. Bizler de işçiler de devletimiz de kar etsin." önerisi getirdi. TSO Toplantı Salonu’nda özel maden işletmecileri ile bir araya gelen ZTSO Başkanı M. Salih Demir, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan Torba Yasa’nın getirdiği sıkıntıları açıkladı. Yasalardaki ağır maliyetler nedeniyle maden ocaklarında üretimin durdurulduğunu açıklayan Demir, daha önce uyarmalarına rağmen Hükümet’in çıkardığı yasanın 4 bin 200 işçiyi işsiz bırakacağını kaydetti.

OCAKLARDA ÜRETİM DURDU

Demir, "Biz daha önce hazırlık yapmış ve maliyetlerimizin ne kadar artacağı konusunu tespit etmiştik. Yeni düzenlemeyle sadece ortalama bin 74 TL olan işçilik maliyetlerimiz, 2 bin 214 liraya çıkıyor. Usta maliyetimiz de 2 bin 200 liradan 3 bin 140 liraya yükseliyor. Sadece işçilik maliyetimizde yüzde 50’den fazla bir artış söz konusu. Bunu anlatırken işçiye verdiğimiz parada gözümüz yok. İşçiye, devlete ödeyeceğimiz sigorta ve rödovans ücretlerini ödemekten yanayız; ancak bugünkü şartlarda kömür satış fiyatlarıyla bunun mümkün olmadığı bir gerçek. İthal kömürün ucuz olması ve maliyetlerinin ucuzluğu bizim kömürümüzün fiyatını da etkiliyor. Şu anda yeni yasadan dolayı gelecek maliyetlerle birlikte bizim kömür üretmemiz mümkün gözükmüyor. Dün de açıkladığımız gibi satamayacağımız kömürü üretip de stoklamanın hiçbir anlamı yok. Bunun için dün akşam itibarıyla üretimi durdurduk. İşçilerimizin çıkışını vermek noktasına geleceğiz. Avukat ve mali müşavirler çalışıyor. Şu anda görünen o ki 4 bin 200’e yakın işçinin çıkışı verilecek." dedi.

SEKTÖRÜN YAŞAMASI İÇİN 5 MADDELİK ÖNERİ

Bu olumsuzluğun durması için işletme sahipleriyle 5 maddelik öneri hazırladıklarını ifade eden Demir, "Biz daha önce 5 adet çözüm önerisi hazırladık. Bunlara çözüm bulunmadı belki de bulunmak istenmedi. Bu önerilere sıcak bakılırsa biz tekrar işçi alıp üretime geçmek istiyoruz. Bu önerilere sahip çıkılması durumunda, ben inanıyorum ki biz 4 bin 200 işçi değil 10 bin işçiyi de istihdam ederiz." diye konuştu.

Zonguldak bölgesindeki rödovans uygulamasının sona ermesini isteyen Demir, önerileri şöyle sıraladı: "Rödovans uygulamasının sona ermesi, TTK’ya ödediğimiz rödovans sahalarının ruhsatlarının verilmesi, TTK’ya ödenen rödovans payının kaldırılması, TTK ruhsatının bölünerek işletmecilere devredilmesi, SGK işveren payının yeraltı çalışanları için azaltılması, işgüvenliği tesis ve techizatlarında yüzde 50 teşvik verilmesi ve SGK işveren primlerinin düşürülmesinden sonra kalan diğer fark maliyetlerin vergiden mahsup edilmesi. Biz TTK’nın kömür maliyetlerini biliyoruz. Ham halinin maliyeti 480 TL, satılabilir maliyeti 680 TL’dir. Buradan TTK’nın bir kalem kömürü kaça mal ediliyorsa, yarı maliyetine bizden alsın biz de kömür üretimimizi ve işçi sayımızı iki katına çıkaralım. Tekrar ediyorum: Devlet kömürün 1 kalorisini kaç liraya mal ediyorsa yarı fiyatına bizden kömür alsın. Hem rödovans saha sahipleri rahat olsun hem işçi günde 6 saat çalışsın hem de yüksek ücret alsın."

"KAÇAK OCAKLAR ARTARSA DAHA FAZLA İŞ KAZALARI YAŞANIR"

İş güvenliği müfettişlerinin denetimindeki özel ocakların kapanmasının denetimsiz durumdaki kaçak ocakları artıracağını iddia eden TSO Başkanı Demir, “Bizim yol haritamızı bağlı bulunduğumuz Enerji Bakanlığı çizecek. Bizim taleplerimiz dikkate alınmazsa ne olduğunu gördük. Üretimi şimdi durdurduk, yakında rödovans yenileme de durur ve işçi tamamen işsiz kalır. Özel ocaklar kapatılırsa kaçak ocaklar daha fazla artacağı için iş güvenliği denetimi olmayacak ve Allah korusun iş kazaları da artacaktır. Biz her ihtimale karşı 3-5 işçimizi ocaklarda çökme olmaması için bulunduruyoruz. Önümüzdeki haftaya kadar bir çözüm önerisi olursa devam edeceğiz, olmazsa yine geri kalan işçiyi çağırmayacağız.” şeklinde konuştu.

"4 BİN 200 AİLE GÖÇECEK DEMEKTİR"

Yeni yasanın bu haliyle devam etmesi halinde özel ocaklarda çalışan 4 bin 200 ailenin işsiz bırakacağını, bunun da göç anlamına geldiğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özel ocaklarda çalışan 4 bin 200 işçi aynı zamanda 4 bin 200 aile demektir. Bu durum göçü tetikleyecektir. Biz işçileri çıkartırsak bu işçiler Soma’da veya başka yerlerde iş bulur ve Zonguldak’tan 4 bin 500’e yakın aile göç eder. Şu anda 140 TL’ye kömür mal ediliyor. Bu ek yasayla birlikte 210 liraya mal edilecek. Ortalama yüzde 50 maliyet arttı. Bu durumda sadece işçi ücretlerinden gelen aylık 25 milyon TL Zonguldak piyasasına girmeyecektir. Bundan herkes etkilenecek.”

İŞLETMECİLER DERTLİ: 1,5 YIL ÖNCE 700 OLAN İŞÇİ SAYIMIZ 400’E DÜŞTÜ

De-Ka Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Halit Demir, “Daha önce biz bu durumu anlattık. Ama maalesef ne Enerji Bakanlığı ne de ilgili kurum ve milletvekilleri ilgilendi. Bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Bundan sonraki merci Başbakanlık ve Enerji Bakanlığıdır. Ocaklar şu an faaliyet göstermiyor. Biz işçilere yeni yevmiye yazmaya başlarsak ödeyeceğimiz tazminatlar tam iki katı değişiyor. Biz mevcut yevmiyeleri karşılayamazken bundan sonraki artışları karşılama imkanımız hiç olmayacak. Kömür fiyatları dünyada hep geri geliyor, bu durumda kömür üretmenin çok anlamı yok. Bizim şu anda 400 işçimiz var. Ama 1,5 sene önce 700 idi. Biz bu durumları hep siyasilere söyledik. Herkesin üzerine ölü toprağı serpilmiş. Bu işi düzenleyecek olan devlettir.” diye konuştu.

 
Gösterim : 2597
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22295093, Bugün: 3018 kez ziyaret edilmiştir.