Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı bazı köylerdeki inşaatların temelinden çıkan eski dönemlere ait taş kütlelerinden yapılan mini antik tiyatro sahnesi, gerçeğini aratmıyor. Daha önce ilçe dışında çakıl alanı olarak kullanılan çiftliğe kurulan mini antik tiyatro sahnesini görenler, "Burada antik yerleşim mi vardı?" demekten kendini alamıyor.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, mini antik tiyatronun köylerdeki eski evlerin enkazından çıkan taşlardan yapıldığını aktarıp, "Benim bu tür değerlere bağlı olduğumu bilen dostlarımızın haber vermesiyle evlerin enkazı kaldırırken iş makinesiyle bu tarihi taşları ayırmıştım. Daha sonra da bu taşları bir araya getirerek mini bir antik tiyatro oluşturduk. Çok da eğlenceli oldu. Hatta birçok insan burayı görünce gerçek bir kalıntı zannediyor. Oysa bu eski evlerin temellerinden çıkan; ama daha önce belli ki, tarihi bir takım yapılardan sökülmüş taşlar." ifadesini kullandı.
'ÇAYCUMA FİLYOS ANTİK KENTİNİN KALINTILARI OLABİLİR'
Bölgedeki Filyos antik kenti ve tarihi Roma su yolu kalıntılarının varlığına dikkati çeken Kantarcı, şunları söyledi: "Bölgedeki Filyos antik kenti ve Çayır mağarasından oraya su götüren su yolundaki eserlerin Doğu Roma dönemine ait olduğu söyleniyor. Milattan önce 200 yılları ile Milattan sonra 100 yılları arasına denk gelen 2000 yıllık Doğu Roma eserleri olduğu belirtiliyor. Üzüntü verici taraf şu: Bu antik su yolundaki su kemerleri ve diğer eserleri hep sökmüşler. Filyos'ta da aynı şekilde talan olmuş. Halbuki biz bunları olduğu yerde bırakıp da turizme açmış olsaydık çok daha değerli olacaktı. Ama en azından kalanları tutalım diyorum. Çünkü bunlar, çok büyük bir kültür ve turizm varlığımızdır. Bunlar bize Çomranlı köyünden muhtelif eski evlerin temellerinden çıktı. Orada bir arkadaşım var. Benim merakım olduğunu bildiği için haber verdi. Biz de kepçe gönderip bu taşları söktürdük. Enkazları atıp taşları içinden ayırdık. Sonra taşları buraya getirip dizdik ve böylece mini bir amfi tiyatro yaptık. Dizilişi itibariyle eski amfi tiyatronun görünümünden çok fazla bir fark yok. Burada acaba antik bir yerleşim mi var diye söylüyorlar. Halbuki burası Filyos çayının kenarında kumluk bir alandı. Küçücük bir dokunuşla nasıl şekil değiştirdiğini de insanlar görmüş oluyorlar."
'TARİHİ TAŞLARIN İÇİNDE ALTIN ARAYAN AHMAKLAR VAR'
Başkan Kantarcı, bazı fırsatçıların bölgedeki tarihi zenginlikleri tahrif ettiğini belirtti. Temellerden çıkan tarihi taşların içinden altın ve hazine arayanlara tepki gösteren Kantarcı, "Bunları kırıp bu taşların içinde hazine arayanlar var. Bu derece ahmak diyebileceğim insanlar, maalesef taşın içinde altın arıyorlar." diye konuştu.
Bu arada İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise taşların eski olduğunu; ancak detaylı inceleme yapılmadan Roma dönemine ait olduğunu söylemenin mümkün olmayacağını kaydetti.