Kdz. Ereğli'li Araştırmacı-Yazar Sadun DURAN tarafından hazırlanan ve yine yerel bir yayın evi olan Post ve Post Yayıncılık tarafından yayınlanan 1869-1916 yılları arasında KASTAMONU ve BOLU Salnamelerinden Kdz. Ereğli'ye bir zaman aralığı açan kitap Şubat ayında yapılacak bir imza günü ile okurları ile buluşacak.
Editörlüğünü Tarih Öğretmeni Gürdal ÖZÇAKIR'ın ve basımı POST ve POST Yayıncılık'ın yaptığı, Kdz. EREĞLİ TSO ve Tarih Doğa Kültür Derneği'nin de katkılarının bulunduğu, Araştırmacı-Yazar Sadun DURAN'ın derin araştırmaları sonucu ortaya çıkan kitap, 178 sayfa ve büyük boy olarak basılarak okuyucusu ile buluşmaya hazırlanıyor.
Ereğli'de yerel dinamiklerin birliktelikleri adına ortak çalışmaların iyi bir örneği olarak da karşımıza çıkan bu kitap, yüzde yüz yerli ve yerel tarihi değerleri gün ışığına çıkarması adına da ayrı bir önem taşıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan kitabın Editörü Gürdal ÖZÇAKIR; "Salname kısaca yıllık demektir. İçinde gün ve ay bilgisi de bulunan, kimi konularda belirli bilgiler içeren doküman anlamına gelir. Salnamelerde Osmanlı Devletinin memleket teşkilatı gösterilmekte, siyası ve iktisadi hayat hakkında izahatlar verilmektedir. Osmanlılarda ilk Devlet Salnamesi 1847 senesinde neşrolunmuş ve 1912 senesine kadar muntazaman devam etmiştir. Salnameler, devletin ve şehirlerin hatıra defteri, belleği gibidir. Hadiseler ve gelişmeler meydana geldiği anda kaydedilmiş, yayımlanmıştır. Daha sonra okuyanları o yıllara götürerek o anları yaşatması ise hatıra defterine benzerlik gösteren diğer bir yanıdır. Salnameler, içindeki bilgiler ve bu bilgilerin güvenilirliği nedeniyle de yayımlandıkları dönem olan 19. ve 20. yüzyılda, şehir tarihçelerinin oluşturulmasında ilk başvurulan kaynaklardandır. Batılılar salname, yıllık karşılığında Almanak kelimesini kullanırlar. Ülkemizde Cumhuriyet döneminde de bu gelenek bir süre devam ettirilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Salnamesi adıyla üç ciltlik bir yayın yapılmıştır. Salnamelerden bugüne kadar genellikle tarihçilerin, daha çok da yerel tarih yazarlarının yararlandığı görülür. Oysa halk kültürü araştırmacılarının da bu kaynak eserlerden yararlanabilmeleri mümkündür. Salnamelerin genel içeriği, geçmiş yıllara ya da geçen yıla ait olaylar, bölgenin tarihi, coğrafi, idari, iktisadi, demografik yapısı; eğitim ve kültür hayatı konusunda özet bilgilerden oluşur. Nüfus, üretim, ithalat-ihracat gibi bilgilerin yanında yazıldığı dönemin idari bölümlenmesini, devlet örgütünü ve kadrolarıyla burada çalışanların (kimi zaman biyografileriyle birlikte) adlarını içermeleri, bu kaynakları tarihçiler açısından benzersiz kılar.
Değerli yazarımız Sadun DURAN salnamelerden de yararlanarak geçmişten gelecek nesillere taşınacak olan bu muhteşem eseri, başta Kdz. Ereğlili olmak üzere tüm kitapseverlerin kütüphanelerinde mutlaka olmasını düşündüğüm bir kitap olarak görüyorum. " dedi.
Kitap Şubat ayında yapılacak ilk imza günü ile Kdz. Ereğlili okurları ile buluşacak.