Kayıt Tarihi: 9 Şubat 2016 Salı 20:48
ALEMDAR GEMİSİ KAHRAMANLARI ANILDI...
Ereğli'de İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı Anma ve Alemdar Gemisinin Ereğli’ye intikalini Kutlama Günü nedeniyle program düzenlendi.

Ereğli'de İstiklal Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı anma ve Alemdar Gemisinin Ereğli’ye intikalini Kutlama Günü düzenlendi. Törende konuşan, Recep Kahya’yı anma töreninde konuşan Deniz Yüzbaşı Çağdaş Olcay, “Gazi Alemdar’ın Milli Mücadeleye katılımı, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğüne gönül vermiş ve bütün imkansızlığına rağmen güçlü düşmanları yenen bir milletin ölümsüz destanlarından biridir” dedi.

Kurtuluş Savaşı’nın ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı anma etkinliği Süleymanlar Mahallesinde bulunan, Alemdar Gemisinin Ereğli’ye gelişinde baştankara ettiği nokta ve bağlandığı çınarın bulunduğu alandaki Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kaymakam Nazım Madenoğlu, tören alanına gelişinde Recep Kahya’nın yakınlarının halini hatırını sordu.

Törende Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve Karadeniz Bölge ve Garnizon vekili Deniz Albay Mustafa Kemal Öztürk Alemdar Anıtı’na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu.

Deniz Yüzbaşı Çağdaş Olcay, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın, çok şerefli bir kahramanlığının yıldönümünü kutlamak ve bu uğurda şehit olmuş Recep Kahya’yı anmak için toplandıklarını söyledi.

Olcay şöyle konuştu: “Bugünün değerini anlamak, dünü öğrenmek ve daima hatırlamakla mümkündür. Gazi Alemdar Gemimiz, 1989 yılında Denmark adı altında Danimarka’da inşa edilmiş bir kurtarma gemisi olup, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’ya tanıdığı kapitülasyonlar çerçevesinde Marmara Denizi ve Türk Boğazları çevresinde kurtarma görevi yapmaktaydı.

1915 yılı Mayıs ayında adı Alemdar olarak değiştirilerek gemiye Türk bayrağı çekilmiş ve Türk Seyrü Sefain şirketi adına aynı bölgede arama kurtarma görevine Türk personeliyle devam etmiştir. Osmanlı Nakliye gemisi Tir-i Müjgan vapurunun Kızılırmak ağzında karaya oturması ve Alemdar’ın onu kurtarmak için görevlendirilmesiyle Alemdar’ın Milli Mücadele serüveni başlamıştır. Tir-i Müjgan’ın önemli ve değerli parçaları sökülerek Alemdar’a yüklenmiş ve İstanbul’a dönülmüştür.

Bu görevi esnasında Karadeniz’deki milli mücadeleye tanık olan Alemdar personeli, 5 şubat 1921 gecesi 7 mürettebatıyla birlikte Karadeniz’deki şiddetli fırtınayı fırsat bilip, İstanbul Boğazı’nda karakol görevi yapan gemilerin arasından sıyrılarak Karadeniz’e çıkmış ve zorlu hava şartları altında Karadeniz Ereğli’ye varmıştır.

Onlar tarihin hiçbir evresinde esaret altında yaşamamış, 20. Yüzyılın en büyük asker ve eşsiz lideri Atatürk’ün önderliğinde toparlanmış ve yurdumuzu kurtarmak için harekete geçmiş, onurlu ve şerefli bir ulusun kahraman denizcileriydi. İkinci çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, Üçüncü Çarkçı Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte Lostromosu Üsküdarlı Ali Reis, Serdümen Rizeli Recep Kahya, Serdümen Trabzonlu Rıfat Reis, Ateşçi Göreleli Yusuf, Kamarot Erzincanlı Salih.

Çok zor şartlar altında hazırlıklarını tamamlayan Alemdar personeli Milli Mücadele’ye destek vermek amacıyla 9 Şubat 1921’de Trabzon’a hareket etmiştir. Ereğli’deki Fransız hükümeti casuslarının haberdar ettiği Zonguldak Fransız Karadeniz Komutanlığı tarafından C 29 Gambotu Alemdar’ı yakalamak üzere görevlendirilmiş, Alemdar Zonguldak açıklarına geldiğinde Alemdar silahlarına el konularak C27 gambotu eşliğinde İstanbul’a döndürülmüştür. Karadeniz Ereğli Limanının 10 mil açığına gelindiğinde Alemdar Personeli gemide kargaşa çıkararak Alemdar’da bulunan Fransız askerlerini etkisiz hale getirmiş, geminin kumandasını tekrar almıştır.

C 27 Gambotu Personeli gemide çıkan kargaşayı fark edip ateş açarak Alemdar’a aborda olmak istemiş, ancak verilen karşılık nedeniyle başarılı olamamışlardır.

9 Şubat 1921 tarihinde meydana gelen bu deniz muharebesinde Fransızlar tarafından açılan ateş sonucunda kalbinden vurularak şehit olan Serdümen Er Recep Kahya, Ereğli Halkının katılımlarıyla defnedilmiştir.

Şehit Serdümen Er Recep Kahya 1 Temmuz 1873 tarihinde Rize Çayırlı Pekmezci köyünde doğmuştur. Recep Kahya, Arnavutoğulları eşrafından Mahmut ve Fatma’nın yedi oğlundan biridir. 1. Dünya savaşında İngilizlere esir düşmüştür. 1921 yılında esaretten dönüp İstanbul’a dönerek hemşerileriyle buluşmuştur. Eski arkadaşlarından çarkçı Osman Efendi ile Alemdar’da çalışmaya başlamış, Alemdar’ın milli mücadeleye k atılmasında etkili olmuştur.

Milli Mücadelenin Karadeniz Harekatında etkili görevler almış olan Alemdar, daha sonra 1959 yılına kadar kurtarma görevinde kullanılmış, daha sonra da hizmet dışına ayrılmıştır. Her evresi özenle ve personelinin büyük özverisiyle düşünülmüş, hazırlanmış olan Gazi Alemdar’ın Milli Mücadeleye katılımı Türk Milletinin yüksek güç ve değerleriyle, yiğitliklerini tarihte bir kez daha tespit eden yüce bir kahramanlık eseri olmuştur. Bu eser aynı zamanda ordusuyla bütünleşmiş Türk milletinin bağımsızlık aşkının ölümsüz bir abidesidir. Gazi Alemdar’ın Milli Mücadeleye katılımı, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine destek olan, özgürlüğüne gönül vermiş ve bütün imkansızlığına rağmen güçlü düşmanları yenen bir milletin ölümsüz destanlarından biridir.”

“DUYGULANDILAR…”

Öte yandan, Alemdar Gemisi personelinin yakınları da anma töreninde duygularını basın mensuplarına anlattı. Dedesi Alemdar’da görev yapanlardan Naci Yalçıner, dedesinin 1970 yılından öldüğünü, ancak savaş yıllarını hiç anlatmadığını dile getirerek, ilk kez düzenlenen törenden ötürü duygulu olduğunu söyledi. Kendisinin Kozlu’da yaşadığını belirten Yalçıner, törenden kendisine haber verilmesi üzerine haberdar olduğunu sözlerine ekledi.

“ALEMDAR MÜZE GEMİSİNDE ANMA TÖRENİ”

Öte yandan Alemdar Gemisinin Ereğli’ye intikalinin yıldönümü dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Programda Alemdar Derneği Başkan Yardımcısı Durmaz Demiroğlu tarafından Alemdar Gemisi ve Kurtuluş Savaşındaki önemi konulu bir sunum gerçekleştirildi.Demiroğlu, geminin mücadelesini ve şehit olanları şükranla andı.

Programa Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Mustafa Kemal Öztürk, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile askeri erkan katıldı.

Haber kaynağı: www.degisimmedya.com

 
Gösterim : 10273
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22297618, Bugün: 80 kez ziyaret edilmiştir.