Madencilikte yeni dönem Eylül sonuna kadar devreye girecek.
Hükümetin yeraltı ve yerüstü enerji zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması kapsamında geçtiğimiz günlerde rüzgar enerji santralleri kurulması ihalesinin ardından enerjinin ana omurgası olarak nitelendirilen, Zonguldak’ın geleceğini de belirleyecek, “Milli Madencilik” Politikası”na Eylül ayı sonuna kadar start verileceği öğrenildi.
Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’nin Çan ilçesindeki 18 Mart Çan Termik Santrali’ni ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, hazırlık çalışmaları tamamlanan Milli Maden Politikası hakkında açıklama yaptı. Bakan Albayrak, Rüzgar Enerjilerin ardından “Enerjinin ana omurgası olarak” nitelendirdiği yerli kömüre odaklandıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Enerjide odaklandığımız diğer konuda yerli kömürdür. 30-40 milyon ton kömür ithal ediyoruz. Yerli kaynakları doğru olarak kullanabilirsek fiyatları düşürebiliriz. 60-90 Dolar arasında değişen piyasa trendine dayalı dalgalandığı süreçlerde yıllık gider 3-5 milyar Dolar’a ulaşıyor. Madencilik açısından önemli bir döneme giriyoruz. Çevresel tarafı dışında çok daha aktif bir model yapacağız. İş sağlığı ve Güvenliği saha uygulamaları, eğitim ve denetim mekanizması oluşturacağız. Türkiye’de yeraltı ve yerüstü zenginliklerini aktif kullanacak bir dönem başladı. Eylül sonuna kadar Milli Maden Politikamız devreye girecek.”
3213 sayılı Maden yasasında değişiklik yapılarak yeni düzenlemeler getirilmişti.Maden sahaları,”Maden Bölgeleri ilan edilerek bir veya birden fazla şirketlere birleştirilmiş olarak ihale edilerek ruhsatlanabilecek. Rödövans sözleşmeleri iptal edilecek.Maden sahası olan illerde Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde,”Maden Bölgesi Komisyonu” kurulacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, geçtiğimiz ay “Madencilik Sektör Toplantısı’nda kömür sahaları konusunda ayrıntılı açıklamalar yaparak yol haritasını ifade etmişti.