Kayıt Tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 20:54
YAKMIŞSIN BİZİ DOKTOR! HER ŞARTI KABUL ETMİŞ!
Kdz. Ereğli Belediyesi, 2018’de DSİ ve Erdemir ile birlikte imzalanan su protokolünün iptali için yargıya gidiliyor.

Kızılcapınar Barajı, finansmanını Erdemir sağlamış olsa bile Ereğli ve bölge halkı için içme suyu, tarım alanlarının da sulanması için yapıldı. Ereğli’nin suyu üzerine kurulu olan bu barajdan isale hattı döşenerek halkın içme suyu ve tarım alanlarının sulanması projesine yıllar sonra başlanabildi. Ancak Erdemir, bu suyu üretimde yaşanabilecek bir sıkıntı anında içme suyu ve tarım suyu olarak kullandırmamak için Kdz. Ereğli’nin önceki Belediye Başkanına 2018 Eylül’ünde imza attırmış. DSİ’nin de imzasının bulunduğu protokole göre, su seviyesi düştüğünde bu suyu sadece Erdemir kullanabilecek. Erdemir’in isteklerinin tümünü kabul eden, o belediye başkanı herhangi bir uyuşmazlık çözümünde ise Ankara Mahkemeleri ve İcra Dairelerinin de yetkili olduğuna da imzayı atmış. Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 15 ay önce imzalanan bu protokolü iptal ettirmek için yargıya başvuracaklarını açıkladı. Belediye Meclis toplantısında, eski Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, DSİ Genel Müdür Adına Murat Dağdeviren ve Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral tarafından imzalanan protokolün fotokopilerini belediye meclis üyelerine ve basın mensuplarına dağıtan Posbıyık, yaşam hakkının kutsallığına dikkat çekti.

İŞTE O PROTOKOLDEN BÖLÜMLER

*Barajdan karşılanabilecek su miktarı, öncelikli olarak endüstri su ihtiyacını karşılaması amacıyla kullanılacak, kalan kısmı ile içme suyu ihtiyacı ve sulama suyu ihtiyacı karşılanacak. Baraj seviyesinin Erdemir’in bir aylık su ihtiyacını karşılamayacak düzene düşmesi halinde (ölü hac m hariç olmak üzere aktif olarak kullanılabilir hacmin 8,38 hm3 ‘ün altına düşmesi durumu/ planlama raporuna göre 95 m kotu) seviye tekrar 95,5 m kotuna yükselinceye kadar su yalnızca Erdemir tarafından kullanılacaktır.

*Barajdan verilen içme suyu miktarın ihtiyacı karşılaması durumunda, Belediye içme suyu ihtiyacını kalan kısmını Gülüç Çayı üzerinde mevcut kaynak ve su alma yapılarından veya başka kaynaklardan meri mevzuat hükümleri çevresinde kendi imkanları ile karşılayacaktır.

*Baraj dipsavak tüneli cebri boru hattında bakım ve onarım çalışması esasında tehlike vanasının kapatılması gerektiği durumlarda İçme Suyu İsle Hattının suyu kesilecektir. Taraflar, bu nedenle Erdemir’den hak, alacak, zarar, tazminat ve sair nam altında herhangi bir talepte bulunmayacaktır. Bu durumlarda Erdemir, DSİ ve Belediye’ye 7 gün öncesinden gerekli bilgilendirmeyi (bakım onarımın gerekçesi, süresi, maliyeti vb.) yapılacaktır. *Mücbir sebepler, tabii afetler ve jeolojik sebeplerle gelebilecek hasarlar sonucu Barajın devre dışı kalması halinde İçme Suyu İsale Hattı ile mütemmim cüzlerinde oluşacak her türlü zarar Belediye’ye ait olup, bu neden doğacak içme suyu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasından Belediye sorumludur.

*Belediye, İçme suyu ihtiyacını İçme Suyu Amaçlı Ham Su İsale Hattından alınan su ile karşılayacak olup, Gülüç Çayı havzasında bulunan kuyuların da işletmeye hazır halde bulundurulacaktır. Bu kuyuların bakım ve onarımları ile yıllık fenni muayeneleri Belediye tarafından yapılacaktır. Bu Protokol’de belirtilen nedenlerle İçme Suyu İsale Hattına su verilmemesi durumunda bu kuyulardan da yararlanılacaktır. Bu gibi durumlarda kuyuların çalışmamasından ve kullanılamamasından Belediye sorumlu olacaktır.

*İçme Suyu Amaçlı Ham Su İsale Hattından kaynaklı oluşturulabilecek her türlü hidrolojik, jeolojik, teknik, çevresel, ekonomik ve mali riskler ile tabii affet riski ve bunlardan doğabilecek zararlardan ve 3. kişilerin uğrayabileceği zararlardan Belediye sorumlu olacaktır. *Belediye’ye verilen suyun kalitesinden, kimyasal ve fiziksel özelliklerinden ve bu özelliklerden kaynaklanabilecek her türlü olumsuzluktan dolayı DSİ ve Erdemir’in her hangi bir sorumluluğu olmayacak ve Belediye hiçbir surette hak iddia edemeyecek.

*İçme suyuna ilişkin olarak, Çevre Kanunu, İçme-Kullanma Suyu Havzalarının Korunmasına Dair Yönetmeliği ve sair ilgili mevzuatlardan yer alan Mutlak Koruma Alanı dahil tüm yükümlülükler, ilgili mevzuatlar ile belirlenen ve tanımlanan İdareler ve içme suyunu kullanan Belediye’ye ait olup, Erdemir’e herhangi bir sorumluluk yüklenmeyecek ve herhangi bir talepte bulunulmayacaktır. *Hale getirilmesi durumunda ilave olarak sağlanacak 11,4 hm3/yıl hacmindeki su DSİ , planlama raporundaki dağıtım koşullarını dikkate alarak şartları yeniden belirleyinceye kadar Erdemir tarafından kullanılabilecektir. İlave hacimden kaynaklı Belediye herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır. *İş bu Protokolün uygulanması nedeniyle doğacak her türlü uyuşmazlığın çözümünde Ankara Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

 
Gösterim : 1987
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22299587, Bugün: 2049 kez ziyaret edilmiştir.