Kayıt Tarihi: 26 Aralık 2019 Perşembe 17:31
Karadeniz Ereğli'de Bir Avuç Çevre Savaşçısı
Sosyal medyada örgütlenen tabir-i caiz ise "bir avuç çevre gönüllüsü" doğa ve Kdz. Ereğli aşıkları seslerini her çevre olayı ile duyurmayı başarıyorlar… Kısa zamanda kamuoyunda adlarından sıkça bahsedilen, her türlü çevre sorunu ile adeta bir savaş halinde mücadele eden bu gönüllü oluşumun hikayesi çok da eskilere dayanmıyor.

Yakın zamanda "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" adında oluşturulan ve kısa zamanda üye sayısını 2 binlere çıkaran çevre gönüllüleri sosyal medya aracılığı ile her türlü çevre sorununa müdahil oluyorlar.

BİR AVUÇ ÇEVRE SAVAŞÇISI

Her ne kadar "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" isimli platformda toplansalar da aslında onlar gönüllerde "Bir Avuç Çevre Savaşçısı" olarak yer buldular bile…

Sosyal medyada oluşturdukları platformlarında hemen hemen her tülü çevre sorunu hakkında üyelerine ve topluma farkındalık oluşturmak adına sürekli paylaşımlarda bulunan çevre gönüllüleri konu kendi yöreleri olunca sokağa inmekten de geri kalmıyorlar.

NASIL BAŞLADILAR

3 Temmuz 2019'da ilk olarak ERDEMİR plajının halkın kullanımına açılması olayını kamuoyunu taşımak ve seslerini duyurmak adına bu grubu kuran "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" çevre gönüllüsü ve fikir babası Çetin YILMAZ kısa zamanda hem yaptıkları eylemler hem de sosyal medyadaki paylaşımları sayesinde üye sayılarını 2 binlere kadar çıkardığını belirterek; "İlk etapta yöremizde kentlilik bilinci oluşturmak ve çevre sorunlarına eğilmek adına oluşturduğumuz, sosyal medya aracılığı ile örgütlenerek bu sorunları kamuoyuna taşımayı hedeflemiştik. "Denizler halkın malıdır" sloganı ile 3 Temmuz 2019 tarihinde, kapatılan ERDEMİR Plajının en azından tel örgüleri kaldırılarak halkın deniz ile arasındaki engeli açmak adına çıktığımız bu yol, zaman içerisinde sosyal medya aracılığı ile kısa zamanda örgütlenebilen ve her türlü çevre sorununda farkındalık yaratmak adına kamuoyunu bilgilendiren bir misyon edindi. Şimdi yaklaşık 2 binin üzerinde üyemiz ile Ereğli'de etkin bir sosyal medya ağımız var." Diyen YILMAZ, çevre sorunlarının kırmızı çizgileri olduğunu belirtti.

ALTIN MADENİ TEPKİMİZ PLATFORMA HIZ KAZANDIRDI

"İkinci olarak yine sosyal medyadaki çağrımızla 4-5 yıldır Alaplı Aşağı dağ köy mevkiindeki siyanürle altın çıkarılacağı söylentileri olan bölgeye yaptığımız gezi yine yerel ve ulusal basında yer buldu. Tıpkı Kaz dağları gibi Alaplı Aşağı dağ köyü bölgesi de "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" platformu sayesinde gündeme gelerek kamuoyunda farkındalık yaratıldı. Bundan sonra platformumuz bu tip olaylara daha organize bir şekilde değinmeye başladı."

"OLAYLI ERDEMİR ÇED SÜRECİ

Basında geniş yankı uyandıran 5 Eylül'de gerçekleşen ERDEMİR'in yeni yatırımları için yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısındaki çıkışları ile gündem yaratan platformun o günkü amacının tam olarak kentin çevresel etkilerden en az zarar görmesi olduğunu belirten YILMAZ; "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Proje Koordinatörü Dilara Akca tarafından Erdemir Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 2. Yüksek Fırın modernizasyonu için inşaat ve montaj aşamasının 14 ay sürmesi planlandığını, inşaat aşamasında ortalama 600, montaj aşamasında ortalama 610 personelin tam zamanlı çalışacağının ön görüldüğünü ve işletme aşamasında ise mevcut tesiste çalışan 290 personelin görev alacağını anlatılan toplantıda "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" platformu olarak orada bulunarak olaya müdahil olduk. Amacımız kentimize yapılacak yatırımların engellemesi değil, sadece bu tip yatırımların sonucunda kentin çevresel olarak ne kadar etkilenip etkilenmeyeceğini ön planda irdelemekti. Ancak o gün toplantıda asli görevi kentlilik bilinci yaratmak olan Kent Konseyi Başkanı'nın hiçbir dayanağı olmadan ERDEMİR'e destek çıkması sonucunda ortam biraz gerilmişti. Buradan bir kez daha yinelemekte fayda var, bizim amacımız kente yapılacak olan yatırımların önünü kapatmak değil, yapılacak yatırımlar sonrası oluşabilecek çevresel sorunların minimum seviyeye indirgenmesidir. Bu da ancak bu tip toplantıların tam anlamı ile halka açık, kenti yöneten Belediye başkanı da dahil olmak üzere STK'ların da katılımı ile yapılacak geniş katılımlı toplantılardan geçtiğinin altını çizmekti. Bizim bu konu ile alakalı tutumumuz net, biz halkın sağlığından yanayız. Bu tip halkın katılım göstermediği toplantılardan kent adına sağlıklı sonuçlar çıkacağını düşünmüyoruz." Dedi.

YILMADAN ÇALIŞIYORLAR

Sosyal medya aracılığı ile bir yandan çevresel sorunlara değinirken, diğer yandan da sosyal yaşama da dokunuyorlar. Üyeleri arasında HERKÜL Doğa Sporları Kulübü gibi oluşumları da barındıran "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli" platformu çeşitli doğa gezileri ve kamplar da düzenleyerek yöre insanına doğa ile iç içe bir yaşam tarzını benimsetmeye çaba gösteriyorlar.

YAPTIKLARI EYLEMLER HEM YEREL HEM DE ULUSAL MEDYADA ODAK NOKTASI OLUYOR

Geçtiğimiz günlerde yine sosyal medyadan tüm kamuoyuna duyurdukları BORCAM Madencilik A.Ş.'ye ait cevher ayrıştırma tesisi için Kandilli-Terzi köyü arasında binlerce ağacın kesilmesine de sebep olan çevre sorununu ulusala da taşımayı başardılar.

Yerel bazdaki haberlerin dışında Cumhuriyet gazetesinden Ali Ayaroğlu'nun "Yaşanabilir bir Kdz. Ereğli"platformunun paylaşımlarını esas alarak kaleme aldığı "Kum için Karadeniz'in akciğerlerini yok ettiler!" başlıklı haber ülke genelinde büyük ses getirdi.

NE İSTİYORLAR

Cumhurbaşkanımızın Zonguldak'ı Enerji Üssü yapacağız söyleminden sonra bölgede mevcut santrallerin dışında yeni yapılacak olanların da eklenmesi ile bölgenin bundan çevresel olarak etkilenmemesi mümkün değil. Diğer bir tehlike ise Alaplı'dan Mengen'e kadar olan 28 km'lik bir güzergahın altın ve bakır madeni bölgesi olarak hazırlanıyor olması. Bu milyonlarca ağacın kesilmesi demektir ki bu da yörenin iklim dokusunun büyük ölçüde zarar görmesi anlamına geliyor. Ayrıca BORCAM A.Ş. gibi firmalarında silis kumlarını ayrıştırmak için kullandığı cevher havuzlarının yarattığı kimyasal tehlike de denizlerimizi etkiliyor. Artık Kandilli'den Ilıksu bölgesine kadar uzanan ormanlarımızı yok edecek bir tehlike söz konusu.

Tüm bu analizleri yaptıktan sonra bizler birkaç kişi olarak çıktığımız bu yolda sağcısı-solcusu ve hiçbir ideoloji gözetmeksizin şu an 2 binin üzerinde bir platform üyesine ulaştık.

Bundan sonraki yükleneceğimiz misyon çok daha önemli hale geldi. Bir yandan platform aracılığı ile kamuoyunu bilgilendirirken diğer yandan da çevresel sorunların akademik olarak irdelenmesini sağlamak adına girişimlerde bulunacağız. Yakın zamanda parça parça oluşturduğumuz bu tepkileri bir bütün mücadele haline dönüştürmek için var gücümüzle çalışacağız. Tek amacımız yaşanabilir bir dünya ve daha yaşanabilir bir Zonguldak ve Karadeniz Ereğli…

 
Gösterim : 2835
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22301792, Bugün: 4254 kez ziyaret edilmiştir.