Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, "Küresel salgın sonrası 2022 yılında yüksek seyreden jeopolitik risklere ve yavaşlayan küresel ekonomiye rağmen, Türkiye ekonomisi dinamik ve esnek yapısı sayesinde G20 ortalamalarının üzerinde büyümeyi başarmıştır." dedi.
13 BİNİN ÜZERİNDE ÜYESİ VAR
Asmalı, Tatoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen MÜSİAD Ereğli Şubesi'nin 22. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, küresel ölçekte toplam 165 şube ve irtibat noktasına ulaşan MÜSİAD'ın 13 binin üzerinde üyesi, 60 bine yakın firmasıyla Türkiye ekonomisine katma değer sağlayarak yurt içi ve dışında farklı iş birliklerin geliştirilmesine önderlik ettiğini söyledi.
"EREĞLİ GÜZELLİĞİNDEN BİRŞEY KAYBETMEDİ"
Ekonomisi madenciliğe ve buna bağlı sanayiye dayanan Zonguldak'ın, bu niteliğiyle tarım dışı kesimlerin ağırlık kazandığı birkaç ilden biri durumunda olduğunu ifade eden Asmalı, "Zonguldak’ın, zengin kömür yatakları, demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayi ekonominin belkemiğidir. Karadeniz Ereğli’nin büyümesi, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın ilçeye kurulması ile mümkün olmuştur. Bu niteliğiyle Türkiye’nin sanayi ve doğanın iç içe bir bütünlük içerisinde yaşadığı ender bölgelerinden birisi olan Ereğli’nin, sanayi kimliğine rağmen, güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmediğini ifade edebiliriz." dedi.
"BELİRLEYİCİ ROL OYNADI"
2022 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri arasında 27’nci sırada yer alan Zonguldak'ın, 647,7 milyon dolarlık ihracatıyla dikkat çektiğini vurgulayan Asmalı, şöyle konuştu: "Buna karşın ilin ihracat hacminin önceki yıla göre yüzde 20,7 oranında azaldığı görülmektedir. Zonguldak’ın toplam ihracatında yüzde 74 gibi oldukça büyük bir paya sahip olan çelik sektörü ihracatının önceki yıla göre yüzde 27,6 oranında azalması, bu gelişmede belirleyici rol oynamıştır. Bu bağlamda Zonguldak’ın dış ticarete yönelik dalgalanmalardan etkilenmemesi adına, ihracatta ürün çeşitliliğini sağlaması gerekmektedir. Toplam 109 ülkeye mal ve hizmet ihracatı gerçekleştiren Zonguldak’ta ilk üç sırayı İtalya, Romanya ve Kanada almıştır."
ARAP İŞ ZİRVESİ
2022 yılının yoğun ve verimli geçtiğini, 2023 yılında da önemli çalışmalara imza atacaklarına değinen Asmalı, "2022 yılında Gaziantep’te, bin 300’ü aşkın Türk ve Arap iş adamının katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 2. Türk Arap İş Zirvesi, Ortadoğu’nun en büyük iş forumu olarak tarihimizdeki yerini aldı. Bu yıl da ticaret ve tarihin buluştuğu şehir Konya’mızda, 3. Türk Arap İş Zirvesini gerçekleştireceğiz. 5-7 Mayıs 2023 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz Uluslararası İş Forumu 3. Türk Arap İş Zirvesinde 40 ülkeden 2 bini aşkın iş adamını Konya’mızda buluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
"CUMHURİYETİN 100. YILINDA..."
Hazırladıkları stratejik plan ile ülke ve tüm insanlık için çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini anlatan Asmalı, şunları söyledi: "Küresel salgın sonrası 2022 yılında yüksek seyreden jeopolitik risklere ve yavaşlayan küresel ekonomiye rağmen, Türkiye ekonomisi dinamik ve esnek yapısı sayesinde G20 ortalamalarının üzerinde büyümeyi başarmıştır. Gelişmiş ülkelerde resesyon ve stag-flasyon senaryolarının konuşulduğu böylesi zorlu bir dönemde ekonomimizin büyümeye devam etmesi, Türkiye’nin dış şoklara karşı bağışıklığını ne denli güçlendirdiğinin açık bir göstergesidir. Önümüzde geçmek zorunda olduğumuz zorlu ve keskin kavşaklar var. Hep birlikte bu kavşakları geçerek, Cumhuriyetimizin 100. Yılında ve Türkiye Yüzyılının hemen başında yeni bir şahlanış dönemine başlayacağımıza inanıyoruz."
"NASIL HİZMET EDEBİLİR DÜŞÜNCESİ"
Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz da yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın millete, ülkeye ve insanlığa daha fazla nasıl hizmet edilebilir düşüncesi ile hareket ettiğini söyledi. "GEÇEN YÜZYILA DAMGASINI VURDU" Zonguldak kömür ile beraber başlayan ve devamında da demir çelik sektöründe ve onun türevlerinde geçen yüzyıla damgasını vuran bir şehir olduğunu anlatan Vali Tutulmaz, şu ifadelere yer verdi: "Zaman içerisinde kömür ve bağlantılı sektörler bu bölgede daha fazla gelişmiş ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunmuş. Ancak zaman içerisinde bunun çeşitlenmesi gerektiği de bir gerçektir. Bunun örneklerini OSB'de görebiliyoruz. Farklı alanlarda hizmet sunan girişimcilerimiz var.
"YENİ BİR İVME KAZANDI"
Bu yıl faaliyete geçecek olan doğalgazın ilimiz sınırları içerisinde karaya çıkması ve burada yapılan tesislerle yeni bir ivme kazandırmış durumdadır ilimize. Doğalgaz ve onun yan sanayisi denilebilecek bir alanda girişimcilerimizin önemli bir oranda yeniden Zonguldak'a geçmiş yüzyıla verdikleri ülkemize katkısındaki Zonguldak'ın katkısını bu yüzyıl verebilecek enerji ve girişimcilik ruhu ilimizde mevcut. Yatırımcılarımızın daha fazla yatırım yapabilmesinin en önemli şartı arsa temininin yapılmasıdır. Maalesef ülkemizde özellikle de ilimizde arsa temininde zorlandığımızda bir gerçek. Gerek coğrafi şartlar gerekse ilimizin yüzde 56'sının ormanla kaplı olması nedeniyle sanayi arsası çıkartmakta zorlanıyoruz. Bu bizim birinci önceliğimiz.
"ARAZİ SORUNU"
İlimizdeki potansiyeli ve girişimci ruhu üretime yansıtabilmemizin önemli bir ayağı olacak yeterli bir arazi üretebilsek. Buna yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu yıl itibariyle Gökçebey OSB'yi kurduk, alt yapısına başlıyoruz. Girişim Sanayi Sitesi var Bakacakkadı Beldemiz'de, Karadeniz Ereğli'de ikinci OSB'nin kurulması için Ereğli TSO'nun girişimleri var. Yine bu bölgede ve diğer alanlarda sanayi alanlarının yaratılması ile ilgili çalışmalar ciddi devam ediyor. Bunun yanında deniz alanında kafes balıkçılığının yapılması ile ilgili ciddi çalışmalar yürütülüyor. Belirli bir aşamaya geldi, inşallah bundan da verim alacağız. Bunun da olması ile ilimizde alternatif ürünler oluşmuş olacak." Kongrede, başkan Abdülkadir Çınar görevini Kemal Gülbay'a devretti. Abdülkadir Çınar, yaptığı konuşmasında da süreçte kendisine destek veren başta aile fertleri olmak üzere herkese teşekkür etti, birlik ve beraberlik mesajları verdi.