Kayıt Tarihi: 8 Kasım 2014 Cumartesi 00:04
Tarih araştırmacısı ve Yazar Gürdal ÖZÇAKIR, Ereğli'nin yerel tarihiyle ilgili kısa süre önce yayımlanan, recep ÇETİN imzalı

Bu Kitap Ereğli Tarihi İçin Tehlikeli mi? Gürdal ÖZÇAKIR Açıklıyor...
Tarih araştırmacısı ve Yazar Gürdal ÖZÇAKIR, Ereğli'nin yerel tarihiyle ilgili kısa süre önce yayımlanan, recep ÇETİN imzalı "Orhan Gazi ve Bir Fetih" kitabındaki yanlışlara dikkat çekmek için bir açıklamada bulundu. ÖZÇAKIR açıklamasında bu kitabın Ereğli Tarihi açısından tehlikeli olacağı vurgusunun altını çiziyor.
 
Gösterim : 10319
YORUMLAR
NİHAT YASA / RECEP KAHYA
Sayın Gürdal Özçakır kardeşim "Tarih çalışmaları büyük emek ve titizlik ister" demektedir. Aynen katılırım. Bu konu ile ilgili değil ama,başka bir konuda bir şey sormak istiyorum. Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz şehidi olarak bilinen Recep Kahya gerçekten Rizeli midir? Rizeli ise bunu teyit eden belge,nüfus kaydı var mıdır? Kahyalığı nereden gelmektedir. Denizcilikte kahyalık var mıdır?Umarım Ereğli'de bulunan Gazi Alemdar Derneği'nde bununla ilgili yazılı belge vardır.Bunu neden soruyorum.Alemdar gemisinde şehit olan kişinin adının Recep olduğu(Kahya kısmının olmadığını)ve Rizeli de olmadığını düşünmekteyim.
1
2

EDİTÖR / KURTULUŞ AYYILDIZ / NİHAT YASA İSİMLİ OKURA YANIT
Öncelikle tarihe olan ilginiz için teşekkür ederiz... recep Kahya'nın Rizeli olduğu elimizdeki en düzgün biligidir. 1920'lerde geçen bu olay bundan yaklaşık 40 sene evvel yine Ereğlili tarihe duyarlı kişilerce araştırılmış, o zamanda daha taze bilgilere ulaşılarak bir çok kaynakta bizlere bu şekilde aktarılmıştır. Recep Kahya'nın Rize'nin Pekmezci köyünden olduğu şeklinde kayıtlara geçmiştir. Recep Kahya'nın "KAHYA" lığı nın nereden geldiği sorusunun bir kaç yanıtı olabilir. Birincisi bu bir ata lakabı olabilir.. İkincisi 1921'de Alemdar gemisine kaçırılacağı zaman gözü pek ve yiğit kişiliğinden ve iyi bir denizci olmasından dolayı Serdümen olarak özellikle alınmıştır. Bir cevap ta o sıralarda denizcilik yapmayan Recep Kahya'nın bu "KAHYA" lığı o zaman zarfında yaptığı bir işten de geliyor olması yüksek bir olasılıktır.
0
1

GÜRDAL ÖZÇAKIR / SAYIN NİHAT YASA HOCAMA
Nihat Hocam tarihe ilginizi ve Kurucaşile çalışmalarınızı yakından zevkle izliyorum.Sayın hocam Recep Kahya konusunda birinci elden kaynağımız tüm Alemdar çalışmalarında olduğu gibi Rahmetli Nurettin PEKER'dir.Öl Esir Olma adlı kitabında 15 ve 16.sayfalarda Recep Kahya başlığı ile şu bilgileri verir ;Kurtuluş Savaşımızın ilk deniz şehidi Recep Kahya 1874 yılında Rize’nin Pekmezci köyünde doğdu.Hacı Mahmut Efendinin oğludur.Birinci Dünya savaşı sırasında İngilizlere esir düşerek Hindistan’da ki esir kamplarında acı günler yaşadı. 1920 yılında esirlikten kurtularak İstanbul’a ulaştı.Ülkenin işgal edildiğini görünce hemen Kuvay-i Milliye saflarına katıldı.Bu sırada eski arkadaşlarından Çarkçı Osman Efendi ile görüştü.Alemdar Gemisinin kaçırılma hadisesi planına dahil oldu.Recep Kahya usta bir dümenci tam bir Karadeniz kurdu idi.Osman Efendinin teklifi ile geminin kaptanlığı kaçırılması sırasında ona verildi.Recep Kahya 9 Şubat1921 tarihinde Kdz.Ereğli açıklarında Fransızların C-27 Gambotu ile yapılan silahlı çatışmada gemi dümen dolabının başında şehit oldu. Recep Kahyanın ailesi 1934 yılında Soyadı kanunu ile İPEK soyadını aldılar.Eşi Ayşe İPEK hanım 1959 yılına gelindiğinde 83 yaşında idi.Evlatlarından sağ olan Ayşe ve Fatma adında iki kızı ile nüfusta Mehmet adıyla kayıtlı olup ta halk arasında Mustafa İPEK diye anılan bir oğlu vardı.Recep Kahyanın oğlu da şehit babasının görevini seçerek Denizcilik Bankasının “İSTANBUL Vapuru”nda Serdümenlik görevi yapmıştır.
0
2

MEHMET ALTAY / uzun mehmet masal diyormuş
GÜRDAL HOCANIN MESELESİ ÇÖZÜLDÜ. ADAM EREĞLİDE BİR BEN TARİH UZMANIYIM YAZARIM İDDİASINDA OLUNCA, RECEP BEY DE ÇIKIP BİR ŞEYLER YAPINCA YAZINCA RAHATSIZ OLDU.BELEDİYENİN DÜZENLEDİĞİ KONFERANSI BİLE İPTAL ETME GİRİŞİMLERİ OLDUĞUNU DUYDUK. AYRICA KESTANECİ MAHALLESİNDEKİ UZUN MEHMET TORUNLARININ DEDİĞİNE GÖRE, GÜRDAL HOCA, UZUN MEHMET YOKTUR MASALDIR UYDURMADIR DİYE YAZMIŞ. E RECEP BEY DE ÇIKIP, UZUN MEHMET VARDIR SOYU SÜLALESİ DE ŞU AN ARAMIZDADIR DEYİNCE NE BEKLİYORDUNUZ GÜRDAL HOCADAN.ALLAH RECEP HOCAMIZA KOLAYLIK VERSİN.BEN DE UZUN MEHMETİN TORUNUYUM.GÜZEL ARAŞTIRMA YAPMIŞ.TEŞEKKÜR EDERİM.
3
1
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 21678478, Bugün: 4673 kez ziyaret edilmiştir.