Kayıt Tarihi: 27 Haziran 2014 Cuma 17:30
Soma Meclis Komisyonu Yeraltında Oksijen Maskesi Kullanılmasını Önerecek
Soma maden faciası için kurulan Soma Meclis Araştırma Komisyonu üyeleri, yerin yüzlerce metre altında incelemesini yaptıktan sonra kuyu başında açıklama yaptı. Komisyon Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, yeraltında karbonmonoksit maskesi yerine daha fonksiyonlu olan oksijen maskesini önereceklerini kaydetti.

Soma maden faciasıyla ilgili oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, 1,5 saatlik maden ocağı ziyaretinin ardından çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Alaboyun, “Bu gezi bize çok şeyler kattı. Özellikle metan konusunda çok katma değer verdiğini söyleyebiliriz. Çünkü biz metana genelde teorik olarak bakıyorduk. Buradaki ölçümler ve yetkililerin verdiği bilgilere baktığımızda bu bölgedeki birinci derece riskin metan olduğunu öğrendik. Büyük bir birikim oluşmaya başladı. İnşallah Meclis tatile girmeden önce ana konuları ve kurumları ziyaret ederek bilgi almış olacağız. Onun dışında da uzman görüşleriyle raporumuzu Meclis açılır açılmaz yazacağız. Somut önerilerimiz olacak. Cumhurbaşkanımızın bize verdiği talimat çerçevesinde takvime bağlayacağız. Belli takvimler içinde bunların takip edilmesi ve uygulanmasını sağlayacağız.” dedi.

EN ÖNEMLİ SOMUT ADIM MASKE KONUSU

Somut adım atılması yönünde maske konusunu gündemlerine aldıklarını ifade eden Alaboyun, “Şunu söyleyebilirim. Yer altı kömür ocaklarında karbonmonoksit maskeleri kullanılıyor. Bunların kullanılmaları belli şartlara bağlı. O maskeler, ortamdaki oksijen oranı yüzde 18’in altına indiğinde çalışmıyor. Hiçbir faydası yok. Onun yerine her şartta faal olabilecek oksijen maskelerinin kullanılması yönünde tespitimiz oldu. Biz gerekli ve ilgili kuruluşlara tavsiye yazılarımızı gönderdik. Ve şimdi metan konusunda bu çalışmayı yapacağız. TTK Genel Müdürü'nden rapor istedik. Özellikle Zonguldak’ta yüzeyden metan drenajını zorunlu haline getirmemiz lazım. Çünkü yüzeyden metanı drene edersek yani emersek aşağıdaki galerilerde patlama riskini büyük ölçüde azaltmış olacağız. Amacımız metan konusunda da üst komisyon olarak karar alacağız.” diye konuştu.

SOMA’DA OKSİJEN MASKESİ OLSAYDI CAN KAYBI OLUR MUYDU SORUSU

Soma Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Alaboyun, gazetecilerin, “TTK’da kullanılan oksijen maskeleri, Soma’da kullanılsa can kaybı olur muydu?” sorusuna şu cevabı verdi: “Tabi Soma’nın şartlarını henüz bilmiyoruz. Biz genel maskeler açısından değerlendirebiliriz. Ocak için için yanmaya devam ettiği için barajlamaya açmadılar. Tespit yapılamadı. Tabi ki şunu açıklıkla söyleyebilirim ki oksijen maskeleri karbonmonoksit maskelerinden daha etkili. Bunu söyleyebilirim şu an için.”

Alaboyun, ayrıca sadece Zonguldak’ta uygulanan işçilerin ocak içerisinde çipli takip sisteminin de önemine vurgu yaptı.

EN HELAL PARAYI MADEN İŞÇİSİ KAZANIYOR

Hayatında ocağa ilk kez girenlerden komisyon üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, maden işçilerine iyi bir maaş verilmeli ve iş güvenliği şartlarının en üst düzeyde sağlanarak vebale girilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydınlıoğlu, “Kömür işinde çalışmak gerçekten çok zor bir işçilik gerektiren bir iş kolu. Onların maaşları daha iyi olmalı. Çalıştıkları şartlar çok ağır gerçekten. Çünkü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kömür ocaklarında özellikle her an ölüm tehlikesi olabilecek uzunlukta tünellerin içinde çalışıyorlar. Bugün girdiğimiz yer 500-600 metre derinlikte. Önce dik asansörle iniyorsunuz sonra yatay galerilerden gidiyorsunuz. Gerçekten en helal parayı buradaki arkadaşlarımız kazanıyor. Bunların can güvenliği için ne gerekiyorsa yapılmalı. Ocağa girdikten sonra bu kanıya vardım. Çok insanın çalışmayı tercih etmeyeceği alanlar. Çok büyük hak söz konusu. Bu insanlar için hem can güvenliği çok önemli olmalı hem de haklarının son noktasına kadar verilmesi konusunda kimse vebalde kalmamalı. Çünkü çok büyük emeklerle çıkarılıyor.” şeklinde konuştu.

GAZETECİDEN İLGİNÇ SORU

Aydınlıoğlu, bir gazetecinin “Milletvekili olmasaydınız. İşsiz bir vatandaş olsaydınız ve madene girmek zorunda kalsaydınız, düşünceleriniz ne olurdu?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Herhalde bu işte çalışmazdım. Ama elimizden geleni yapacağız. Hem ekonomik değerin kaybedilmemesi hem de insan sağlının yitirilmemesi için ne gerekiyorsa Başbakanımıza gidip bu raporları vereceğiz. Ben inanıyorum ki Başbakanımız bu tedbirlerin alınmasında herkese en sert talimatları verecektir. İnşallah bir daha bu kazalar en asgariye insin. Çünkü her şeyin bir karşılığı var da maalesef hayatın karşılığı yok.”

Komisyon üyeleri kendilerini getiren minibüsle kurumdan ayrılarak Üzülmez İşgüvenliği İşçi Sağlığı Daire Başkanlığı’na geçti.

 
Gösterim : 6823
YORUMLAR
Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
Toplam: 22298838, Bugün: 1300 kez ziyaret edilmiştir.