Sağlıklı bir yaşam için spora yönlendirilen çocuklar, sadece fiziksel değil sosyal ve psikolojik açıdan da gelişim gösteriyor. Ancak daha önce belirti vermemiş kalp hastalıkları fiziksel aktivite sırasında çocuklar için hayati risk oluşturabilir.
BELİRTİ VERMEYEN KALP HASTALIKLARI SPOR YAPARKEN HAYATİ RİSK OLUŞTURABİLİR.
Yaşamın her döneminde oldukça faydalı olan fiziksel aktivitenin güvenle yapılabilmesi için sağlık kontrollerinin önemini dile getiren Emsey Hospital Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu ‘‘Çocuklarda henüz fark edilmeyen, kalp hastalıkları aktivite sırasında hayati risk oluşturabilir. Spora başlamadan önce 3 basit adımda gerçekleştirilen kardiyolojik kontroller ile bu riskleri öngörmek ve gerekli tedbirleri almak mümkün ’’ dedi.
KALP KAYNAKLI PROBLEMLER GEREKLİ KONTROLLER İLE ÖNCEDEN FARK EDİLEBİLİR
Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu ‘’Spor sırasında, fiziksel aktivitenin yoğunluğuna bağlı olarak, artan ihtiyacın karşılanması için kan basıncı, kalbin hızı ve kasılma kuvveti, dolayısıyla da kalbin pompaladığı kan miktarı artmaktadır. Kalp için artan iş yükü anlamına gelen bu duruma sağlıklı ve yetişkin bireylerin kalbi rahatlıkla uyum sağlayabilir. Ancak spora henüz başlayan çocuklarda daha önce belirti vermemiş bir kalp hastalığı öyküsü varsa, hayati risk taşıyan problemler ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan problemlerin çok büyü bir kısmı kalp ile ilişkilidir. İyi haber ise kalp kaynaklı problemlerin büyük bir kısmı önceden fark edilebilir olmasıdır.’’ şeklinde konuştu.
3 ADIMDA SPOR ÖNCESİ KARDİYOLOJİK İNCELEME
1. Aile ve kişisel öykü: Ailesinde elli yaş altı kalp hastalığı, hipertansiyon, ritim bozukluğu ve kardiyolojik nedenlerle ani kaybedilmiş kimsenin olup olmadığı sorgulanır. Spor yapacak çocuğun bayılma, çarpıntı, göğüs ağrısı, geçirdiği kalp ile ilişkili hastalık olup olmadığı sorgulanır.
2. Genel Muayene: Kan basıncı (tansiyon) ölçümü dahil kardiyolojik ve sistemik muayeneler yapılır
3. Kardiyolojik Testler: EKG, ekokardiyografi ve ihtiyaç duyulduğunda yapılan ileri düzey testler.
Bu üç adımdan ekokardiyografi dışındakilerin incelenmiş olması spor öncesi değerlendirmede kısıtlı değere sahiptir. Çünkü aranılan hastalıkların çoğu bu yöntemler ile fark edilemeyebilir. Bu nedenle bizim açımızdan en önemlisi ekokardiyografik değerlendirmedir.
Çocuk Kardiyoloji Uzmanı tarafından muayenesinin ve testlerin ardından çocuklar güvenle spor yapmaya devam edebilir. Risk grubunda olan ya da kalp hastalığı tanısı konulan çocuklar spordan uzaklaşmamalı doktoru tarafından uygun görülen spor dallarından herhangi birine yönlendirilmelidir.