Kayıt Tarihi: 5 Şubat 2012 Pazar 17:49
Vahit UĞURLU
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, gemi ve uçak modelciliği gün geçtikçe gelişmekte. Deniz, gemi, hava ve uçak modelleme sevdalılarına her geçen gün yeni meraklı yürekler katılıyor.

Karadeniz Ereğli’nin gemi maketi deyince ilk akla gelen isimlerinden olma yolunda hızla ilerleyen Vahit UĞURLU, bu ayki Portre Ereğli konuğumuz oldu.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan Vahit UĞURLU'nun çocuk yaşlarda başlayan deniz ve gemi merakı ilerleyen yıllarda Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait gemilere karşı yoğunlaşarak ardından bu tip savaş gemilerini modelleme ile farklı bir boyut kazanır. Bu yolda nasıl ilerlediğinin hikayesini gelin UĞURLU'nun kendisinden dinleyelim...

"Komşumuz olan bir astsubay ile Karadeniz Bölge Komutanlığı’na gelip giden gemileri ziyaret ederek onları incelerdim. Nasıl yapıldıklarını, bu hale nasıl geldiklerini düşünür dururdum . Orta okul yıllarında başlayan bu merak ve heyecan ilerleyen yıllarda gemi modelciliğine ve gemi model yapımcılığına dönüştü. Uçak modellerine karşı da ilgim olmasına rağmen özellikle gemi modellerine karşı büyük ilgi ve merakım olduğu için gemi modelciliği konusunda kendimi geliştirdim. Bu aşamada çok kitap okudum. Araştırma yapmamın yanı sıra bir çok gemiyi gezerek, inceleme fırsatı buldum. Gezerek, görerek, bizzat yerinde incelemenin bu sanatta ayrı bir önemi var.

İlk yaptığım gemi 1/278.000 ölçeğinde çalıştığım Deniz Kuvvetleri Komutanlığının TCG Yıldırım isimli gemisiydi. Yıllar önce TCG Yıldırım adlı gemiyi ziyaret ederek inceleme fırsatı bulmuştum ve bu gemi çok hoşuma gitmişti. O yüzden gemi modelciliğine başladığımda ilk olarak bu geminin modelini yaptım.

İkinci yaptığım gemi ise; yine aynı ölçekli çalıştığım TCK KEMALREİS adlı gemiydi. Kemal REİS adlı gemi, Şubat 2011 ayında biterek koleksiyonumda yerini aldı. Şu anda ise halen deniz kuvvetlerinde görev yapan TCG Göksu Fırkateyni'nin yapımıyla uğraşıyorum.

Benim için gemilerin ölçeği fark etmiyor. Önemli olan gemilerin plan ve farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarının olması. Bu özellikleri elimde olan her gemiyi yapabileceğimi düşünüyorum.

Yaptığım gemilere ayrıca suda gidiyormuş gibi canlılık, hareket ve efekt katıyorum. İşin bu boyutu biraz daha farklı bir alan aslında. Bunun için de biraz resim bilgisi gerekiyor. Bir çok malzemeyi birleştirdikten sonra jel halinde deniz efekti verip "airbrush" tekniği ile boyayarak gemileri sanki denizde gidiyormuşçasına izleyenlerin beğenisine sunmaya çalışıyorum.

İlerleyen yıllarda gemi modellerini çoğaltarak bir sergi açmak istiyorum. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı gemilerin yanı sıra ticari amaçlı faaliyet gösteren gemilerden de yapmak istiyorum. Bu yönde Kdz.Ereğli’deki gemi tersaneleri ile görüşmelerim devam ediyor. Bu iş çok ilgi ve alaka istiyor. Bir gemi maketi için ortalama 3 ay ila 6 ay arası bir çalışma süresi gerekir. Yani becerinin yanında sabır da gerekli. Bunlar bir insanda bulunmaz ise bu iş eziyet ve sıkıntıdan başka bir şey ifade etmez.

  • Malzeme Sıkıntısı Beni Yoruyor
  • Karadeniz Ereğli’de gemi modelciliği yaparken malzeme sıkıntısı çekiyor, malzemelerin tamamını Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerden temin ediyorum. Aynı zamanda kullanabileceğim her objeyi, en basiti bir toplu iğne, atılmış bir düğme, işe yaramayacağı düşünülen küçük bir tahta mandalı bile maketlerim için değerlendirmek adına atölyemde bulunduruyorum. Bazen bir içecek şişesinin kapağı dahi sizin için hiç bir yerde bulamayacağınız bir malzeme olabiliyor. Bu yüzden bu işe merak saran arkadaşlara tavsiyem öncelikle geniş bir ardiyeleri olsun. Burada işe yaramayacak sandıkları objeleri biriktirsinler. Biriken bu malzemeler ileride maket yapımı sırasında mutlaka işlerine yarayacaktır.

  • Gelin kısaca bir geminin nasıl oluşturulduğuna bakalım...
  • Bugüne dek ahşap malzeme kullanmaya özen gösterdim. Ancak zaman zaman karton ve plastik malzeme kullanmayı düşünüyorum. Ahşap malzeme geminin direk ve korkulukları için mimari malzeme olarak da geçen "evergreen" markalı plastik levhalar, plastik, ahşap ve metal çubuklar ve çeşitli kalınlıklarda karton levhaları kullanıyorum. Bu levhaların 0,50 milimden (mm) 3-4 mm’e varan ebadları var. Ebada göre levhaları şekillendiriyorum. Modellerin özel boyaları var. Bu boyalarla dış yüzeyde güverte kısmı boyanıyor ve gemiye ilave ediliyor. Kompresörlü boyama tabancası ile bu işlemler daha kolay yapılıyor.Resimde de gördüğünüz Hamidiye Kruvazorü'nün tekne kısmı ile iç güverte kısmı ahşap, diğer yerleri ise plastik levhadan oluşuyor. Bacaları da plastik levha kaplı. Hareketli deniz efekti ise; "Akrilik jel" karışımlar kullanılarak yapıldı.

    Akrilik Jel:Gemiye oturtacağımız zemini mavi tonlarından birine boyuyoruz. Geminin altına isabet eden kısmı mukavvayla çizdikten sonra bu bölümü zemin üzerine koyarak akrilik jel sıkarak boyuyoruz. Akrilik jel şeffaf bir görünüme sahiptir. İçine farklı malzemeler ile karışımı güçlendiriyoruz. Akrilik jel kuruyunca taban rengini alıyor. Kurumaya yakın dalga efektleri vermeye başlıyorum. Kuruyunca efektleri beyaz boya ile boyuyoruz. Etrafını çerçeve yaparak üzerine cama benzeyen plastik şeffaf flexiyle kapatıyoruz. Bu sayede gemi dış etkenlerden korunmuş oluyor.

  • Yurtdışında İlgi Büyük
  • Gemi modeli yapımı yurtdışında daha çok ilgi görüyor. Gerek modelcilik için lazım olan malzeme gerekse yapılan bu modellere ilgi açısından yurt dışı bize göre çok farklı. İnsanlar bu sanata değer verip ilgi gösteriyorlar.

    Ülkemizde model uçaklar, model arabalar, askeri kara araçları ile ilgili zaman zaman yarışmalar düzenlense de bugüne kadar gemilerle ilgili bir yarışma düzenlenmedi. Böyle bir yarışma yapılırsa bende yaptığım gemi modelleri ile katılıp Karadeniz Ereğli'yi bu konuda en iyi şekilde temsil etmek isterim.

    Yaptığım model gemilerin fotoğraflarını koyduğum siteler var. Bu sitelerde gemilerim beğeniliyor bu da benim hoşuma gidiyor. Sitelerde yer alan gemilerin beğenilmesi, gemilere yapılan yorumlar beni daha da teşvik ediyor. Sürekli bu işle uğraşmak istiyorum. Bu sanat ayrıca stres atma yöntemi diyebiliriz. Günde 1-2 saati bu işe ayırmak günün bütün yorgunluğunu alıyor...

    Bu işe ilgisi, hevesi olanlar model sitelerini ziyaret edip bilgi edinebilirler. Model yapımının incelikleri başta olmak üzere, boyama teknikleri dahil hemen hemen her konuda bilginin edinilebileceği www.modelizmir.com sitesi bu sitelerin en başında gelenlerinden. Meraklısı bu siteye girip modelciliğe ilk adımı atabilir.

     
    Gösterim : 1907
    YORUMLAR
    ayhan tuç / model fırkateyn
    merhaba vahit bey ben görevli olduğum tcg turgutreis fırkateynini yaptım bitmek üzere size resimleri ni göndermek isterim frofesyonel olarak fikrinizi merak ediyorum ve ben 1 mm lik sac dan yapıyorum bu gemiyi amatör olarak yaptığım işi beğendim görüşmek üzere
    3
    1
    Web sitemiz 04.03.2012 tarihinden itibaren;
    Toplam: 22200919, Bugün: 1833 kez ziyaret edilmiştir.